Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нека да е злато – скулптури от дърво и камък

4
Снимка: sofiapressgallery.com

Галерия-книжарница "София прес" представя изложба скулптура на двама художници, която има предизвикателното заглавие "Нека да е златно". Това са Кристина Йосифова-Гшайдер и Херман Гшайдер, които работят предимно с материалите – дърво за този австрийски артист, а нашата сънародничка – главно в камък, гранит, мрамор, варовик.

Заигравката с благородния метал – злато, с многовековните страсти около него – като мечти, пороци, окултност, власт и религия, тези артисти превръщат своите произведения в иновативни структурни форми и цветови решения, като връзка между натурата, природата, естествените човешки въжделения и стремеж за оцеляване…


Дървените пластики на Херман, с деликатна само на места позлата, са едно ярко, съвременно виждане на скулптурата като изкуство, а Кристина Йосифова залага на камъка и гранита, извеждайки идеята за мъжко - женско, скрита еротика, човешкото тяло, водата, като истинската „златна мина“.

Дървото и камъка в техните произведения са "безценни като златото".

В "Артефир" Кристина Йосифова представи идеята на двамата художници и нейното развитие в творбите им. Ще чуете и кратки думи от самия Херман, за неговите причудливи и странни съчетания на дърво и злато.

Изложбата може да бъде видяна до 28 февруари 2023 г.

Снимки: Антонио Георгиев-Хаджихристов, sofiapressgallery.com

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени