Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалният пратеник на БТА в Турция: Видях една огромна човешка трагедия

4
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Серия от тежки земетресения удариха южния турски окръг Хатай в понеделник, две от които над 7 степен по Рихтер.

Числото на жертвите надхвърли тогава 3500 души и до момента постоянно нараства, спасителите полагат усилия да извлекат останали под разрушените сгради хора. Страни от цял свят изпращат помощ в Турция. България бе една от първите, които го направиха.

Специалният пратеник на БТА Нора Чолакова замина с един от двата самолета "Спартан" на българските военновъздушни сили, които кацнаха на Летище Адана в нощта срещу вторник.

“Намирам се в Адана, където ситуацията се счита за най-лека, но това, което виждам до момента показва, че обстановката е изключително тежка. По последни данни в Адана има 11 рухнали сгради, но същевременно изключително много сгради в града са с пукнатини. На този етап се съобщава за над 80 загинали в града. 

Български спасители от Планинската спасителна служба, както и аварийни екипи на Столична община, в момента издирват оцелели. Днес съобщиха пред БТА, че са претърсени три терена, но няма открит нито един човек жив, нито тяло на загинал“, разказа в ефира на “Нашият ден“ Чолакова.


“Огромна тъга и скръб са обзели хората, близки и роднини на изчезналите се надяват на чудо, за да могат да бъдат открити хората, които са затрупани“, каза още тя и посочва:

Хората в засегнатите от труса сгради спят в палатки в парковете. Формирани са изключително големи палаткови лагери“.

“С двата самолета “Спартан“, които излетяха от Летище София, бяха транспортирани оборудване, автомобили, а на практика с тях бяха транспортирани и 12 души от Планинската спасителна служба, както и пет специално обучени кучета“, посочва още тя и подчертава:

“В момента хората имат нужда от абсолютно всякаква помощ, защото са останали без нищо“.

Видях една огромна, страшна човешка трагедия“, казва още тя.

На 2 февруари БТА откри свой пресклуб в Анкара и Нора Чолакова поема задачите на постоянен кореспондент на БТА в турската столица. 

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна