Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудото на оцеляването и жаждата за глътка въздух продължава, казва Севда Дюкянджи от Радио България

Турция: Трагедията на преживяното през погледа на близките

Снимка: Юксел Йозкан

"Турция в момента страда. Страда и светът за тези хора". Това каза пред БНР Тюркян Тюркер, която живее в България и която губи връзка с близките си, които живеят в епицентъра на труса. Тя разказа, че в деня на земетресението се е събудила с 26 пропуснати обаждания и веднага е разбрала, че нещо страшно се случва:


Снимка: Личен архив

"Точно в епицентъра беше бременната ми дъщеря със зет ми и цялото семейство. За щастие, моето дете с бебето са здрави, в добро състояние са. Зет ми и семейството му също. Ние бяхме от щастливите хора. Но много хора в момента в този студ са под тези домове. Мен ме е срам от 2 дни да казвам, че ми е студено, че има сняг, вятър, че сме гладни, че сме жадни…".

"Може би трябва да обичаме повече природата, да не й вредим толкова много. Да обичаме хората около нас и във всеки миг да им казваме колко много ги обичаме, защото изведнъж може да не можете да им го кажете и да ги прегърнете", каза Тюркян Тюркер. Тя сподели, че това са били "най-дългите нощи" в живота й.

Молитвите на всички са да бъдат намерени и спасени още човешки животи.

Над 11 200 загинали от труса в Турция и Сирия, Ердоган отиде в бедстващ район

Ливанката Лидиа ал-Ашкар, която живее в София, има много близки и познати в региона на труса. Тя споделя пред БНР, че пораженията в Сирия са жестоки, а много от близките на тези хора на територията на Сирия и Ливан се чувстват забравени и пренебрегнати:


Снимка: Личен архив

"Медиите не отразяват всичко това. Като че ли тези хора са забравени от Бога. Не стига, че понасят тези санкции, не стига, че търпят повече от 10 години война, вътрешна, гражданска война, голяма част от тях живеят в къщи, които не са годни, на всичкото отгоре дойде и това земетресение, което превръща техния живот в ад, те няма къде да продължат да живеят".

Лидия ал-Ашкар призова за помощ – да бъдат чути. И още:

"Да се забравят политическите разногласия и да се превърнем в хора, в човеци. Само това ще ни спасява или ще спасява този свят".

Страхът от нови трусове остава в засегнатите райони, сподели инж. Ибрахим Картепе от Хатай.


Снимка: Юксел Йозкан

"Преживяваме много голямо природно бедствие. Много от хората са под руините. Времето е студено, вали сняг. Много от сградите са пострадали и при най-малката тежест могат да се срутят. Хората се страхуват да влязат в домовете си. Вторичните трусове продължават, а в социалните медии и по телевизиите има предупреждения за очакван нов трус. Заради тези опасения хората не смеят да се приберат. Всички са много уплашени", обясни той. По думите му хората дори не смеят да погребат починалите си близки.

Говори се, че под руините може да има повече от 100 000 души, посочи инж. Картепе и подчерта, че в този район живеят 10 млн. души, което го кара да смята, че жертвите ще са в пъти повече.


Снимка: Юксел Йозкан

Журналистът от Турска редакция на Радио България Севда Дюкянджи, която следи случващото се след земетресението в Турция, сподели в предаването "Хоризонт до обед":

8-годишно момче бе спасено в Хатай около 52 часа след мощния трус, 8 февруари 2023 г.Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Един ужас и безкрайна надежда – това са двете крайности, които надделяват като усещане в мен. Ужасът от хилядите жертви, пораженията, ужасът от призрачните гледки на тези градове. Надеждата - изразена във всеки спасен живот, за радостта от плача на двумесечното бебе Мехмед, престояло 29 часа под руините в Хатай. Надежда за оцелели под земята дадоха и близнаците на годинка и половина Амине и Елчин от Газиантеп, които стоически издържаха цели 40 часа под развалините. /.../ 4-годишната Бейза беше спасена 42 часа след земетресението и с бодро гласче упъти спасителите към мястото на братчето си - "Срещу моето легло има легълце със звездички. Той спи там..." и така този сън за хиляди се оказа вечен, а за стотици хиляди - най-кошмарен!".


Снимка: Reuters

Може би децата бяха лъч светлина, каза Севда Дюкянджи и добави:

"Чудото на оцеляването и жаждата за глътка въздух продължава".

Още по темата чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна