Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър изпраща 21 спасители в района на земетресението в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър изпраща екип от 21 спасители в пострадалите от земетресението райони в Турция, след като бе информиран от Европейския механизъм за гражданска защита, че предложението му за хуманитарна помощ е прието от Анкара, съобщи днес външното министерство на Кипър. Продължава операцията по издирване на кипърските турски ученици от волейболния отбор от Фамагуста в развалините на хотел в град Адъяман.

Турското правителство прие участието на Кипър в спасителните действия в рамките на помощта, оказвана чрез Европейския механизъм за гражданска защита.

Кипър изрази готовност да се включи в операциите по търсене и спасяване на пострадали още в понеделник, но във вторник Външното министерство съобщи, че Анкара е отхвърлила предложението за изпращане на спасители с аргумента, че са необходими екипи с тежка техника, а не само спасителна група.

Турция не признава Република Кипър и политическите мотиви възпрепятстват сътрудничество и помощ между тях дори в екстремални ситуации.

Мисията включва доброволци спасители, лекар и медицински сестри.

Кипърската „Гражданска защита“, която изпраща екипа, има международен сертификат от ООН за провеждането на спасителни операции след земетресения в условия с най-висока степен на трудност и риск.

Все още не могат да бъдат достигнати 25-те кипърски турски момчета и момичета и техните придружители от волейболния отбор на училище във Фамагуста, блокирани в напълно разрушен вече хотел в град Адъяман, по информация на кипърските турски власти.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени