Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски съвет в Брюксел, очаква се да присъства и Зеленски

Снимка: Архив

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще присъства на днешната специална среща на европейските лидери в Брюксел, а също така ще говори пред Европейския парламент, който се събира на извънредно пленарно заседание в четвъртък сутринта. Информацията не е оповестена, нито потвърдена официално поради съображения за сигурност.
Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят последните събития около руската инвазия в Украйна, борбата с нарасналата нелегална миграция, както и икономиката в ЕС.
Вчера австрийският канцлер Карл Нехамер заплаши, че ако не бъде взето конкретно решение за укрепването на външните граници на Общността, ще наложи вето на заключителната декларация.
Нарастването на броя на нелегалните мигранти, една от целите на които е именно неговата страна, бе повод Австрия да гласува против присъединяването на България към Шенген през декември, както и да настоява по-късно за по-добра охрана на границата ни с Турция.
Засега Европейската комисия поддържа становището си, че ще помогне за увеличаване на наблюдението ѝ, но не подкрепя изграждането на ограда или стена, въпреки призивите на евродепутати от Европейската народна партия. Смята се, че причината  е намерението на председателката Урсула фон дер Лайен да се кандидатира за втори мандат за поста догодина, като подобна мярка може да я лиши от подкрепата на левите.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени