Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благослав Михайлов: В 48-ото НС най-много е говорил Петър Петров от "Възраждане"

Благослав Михайлов
Снимка: Борислава Борисова

"ПП, ГЕРБ и "Възраждане" са говорили най-много по време на 48-ото Народно събрание. В 47-ото най-много са говорили ГЕРБ, когато бяха в основна роля на опозиция. В последния парламент най-много говорилият депутат е Петър Петров от "Възраждане", който е казал близо 73 000 думи, на второ място е Костадин Костадинов, на трето - Асен Василев от ПП. "Български възход" почти не са се изказвали". 

Това каза пред БНР Благослав Михайлов от платформата "Стража", която прави измервания на работата на депутатите - от стенограмите се извлича всяко изказване и се свързва с човека, който го е казал, като думите се броят с алгоритми. 

"Кой колко говори има значение кой каква сила има във формирането на политическия дискурс. Ангажираме се с тези теми, за които се говори най-често. Който говори най-често, едва ли не може да формира дневния ред". 

В предаването "12+3" Михайлов посочи, че за качеството на говорене се прави друг тип анализ - търсят се кои думи са казвани най-често от депутатите

"Направихме анализ на Петър Петров и сред най-отличителните думи при него е "касателно". При Костадин Костадинов най-отличителната е "Македония". При Асен Василев - "милиарда". Десислава Атанасова - "избиране", "делегация". Корнелия Нинова - "майчинство", "служебен кабинет". Мартин Димитров - "ефекти", "ДДС". Мустафа Карадайъ - "госпожи". 

От "Стража" са сравнили колко съвпадение има в гласуванията на парламентарните групи

"Така можем да открием коалиции. В 47-ото НС т.нар. "четворна коалиция" има плътен квадрант с над 80% съвпадение помежду си. Когато има редовен кабинет, се получава разцепление на управляващи и коалиция. В 48-ото НС няма стегнати групи от партии, които да гласуват винаги заедно. Най-големите съвпадения са между ГЕРБ и ДПС - 77%, между ПП и ДБ - 74%". 

По думите му едва ли след предсрочния вот през април ще бъде излъчен редовен кабинет

Интервюто на Снежана Иванова с Благослав Михайлов в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна