Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Почти 100 % от аптеките и търговците на едро са свързани със системата на верификация

4 години от старта на Системата за верификация на лекарствата в страните от Европейския съюз

Снимка: mh.government.bg

"Българската система за верификация на лекарствата работи стабилно и има ниво на свързаност над 99% от общо над 3500 потребители - аптеки, болнични аптеки и търговци на едро. Такова е и нивото на свързаност в повечето европейски държави, съобщи Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата.

Процесът на верификация стартира във всички страни в ЕС официално на 9 февруари 2019 г. в изпълнение на Европейска директива за борба с фалшифицираните лекарства 2011/62/ЕС и Делегиран регламент (ЕС) 2016/161.

От 2019 г. всички опаковки на лекарства, отпускани с рецепта задължително се произвеждат с уникален идентификационен код и средство срещу подправяне. Така се гарантират произходът и качеството на предписаните лекарства по цялата верига на лекарствоснабдяване. За целта е необходимо сканиране на всяка опаковка при отпускане в аптеката, като при това действие кодът се дезактивира. Ако е установена нередност, системата изпраща сигнал към Европейския хъб, където са регистрирани кодовете на всички произведени опаковки.


Ролята на аптеките е да проверят и дезактивират кода при всяко отпускане на опаковка по лекарско предписание към пациента. Така се постига в пълна степен основната цел на верификацията – защита на пациентите и потребителите чрез гарантиране на автентичността на лекарствените продукти.

Активността на аптеките е показател, който се измерва с броя на верифицираните опаковки, отнесен към общия обем отпуснати по рецепта лекарства. Въпреки големия брой трансакции - над 2,5 милиона верификации седмично, този показател за България остава нисък, отбеляза Илиана Паунова. Едва 45% от опаковките се отписват, докато някои държави в Европа са постигнали 100% активност на аптеките. Това е и основният приоритет за работата на Системата за верификация на лекарствата през 2023 г. - повишаването на активността на аптеките до средните нива за Европа от 67%.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.