Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Ловеч върна решението на ОбС за площад на името на поп Кръстю

Снимка: Пламен Христов

Областният управител на Ловеч Светослав Славчев върна за ново разглеждане решението на местния Общински съвет площадът пред Художествената галерия в областния град да носи името на свещеноиконом Кръстю Никифоров, познат като поп Кръстю.

Решението площадът да носи името на поп Кръстю беше взето от Общинския съвет в Ловеч по време на януарското заседание, след като преди това беше връщано от кмета на града, а после и обжалвано пред Административния съд.

Настоящото се връща от областния управител за ново разглеждане заради съществено процесуално нарушение, допуснато от Общинския съвет в Ловеч.

В мотивите на Светослав Славчев е посочено, че според протокола от въпросното заседание на Общинския съвет решението е прието с 14 гласа "за", без "против" и 10 "въздържал се".

Видно от приложения списък на 31 общински съветници, присъствали на 50-ото заседание, и справката с поименното гласуване, решението е взето при допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила.

Съгласно разпоредбата на чл. 27, ал. 3 от ЗМСМА решенията на Общинския съвет се вземат с явно гласуване с мнозинство повече от половината от присъстващите съветници. Посочено е, че присъстват 31, преди приемане на решението няма отбелязване за отсъствие на общински съветници от залата, няма и извършване на проверка на кворума.

Анализът на нормата и установената фактическа обстановка обуславят извод за нарушена процедура с оглед изискуемия от закона кворум за взимане на решение. Решенията са приети с мнозинство повече от половината от присъстващите съветници, когато броят на гласувалите "за" е по-голям от останалата част от присъстващите на заседанието съветници. Съветът може да реши гласуването да бъде и тайно.

В този смисъл решението е гласувано в нарушение на административнопроизводствените правила и в противоречие с материалния закон едновременно, се казва още в мотивите на областния управител.

Така за пореден път през последните 20 години не може да бъде взето окончателно решение площадът пред галерията да носи името на поп Кръстю.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени