Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският "Гардиън" разкрива информация:

Медийно разследване на мрежа от хакери и дезинформатори за изборни манипулации по света

Снимката е илюстративна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След съвместно разследване с други медии британският вестник "Гардиън" разкрива информация за екип от хакери и дезинформатори, специализиран в манипулирането на избори по света. 

Става дума за екип от израелски подизпълнители, които твърдят, че са манипулирали повече от 30 избори по целия свят, използвайки хакерство, саботаж и автоматизирана дезинформация в социалните медии.

Подразделението се управлява от Тал Ханан, 50-годишен бивш оперативен работник от израелските специални служби, който сега работи частно, използвайки псевдонима "Хорхе", и изглежда работи под радара на властите в различни страни повече от две десетилетия.

Разкритието е направено от международен консорциум от журналисти от 30 медии, сред които освен "Гардиън" са също "Монд", "Шпигел" и "Ел Паис". Журналистите са работили под прикритие.

Тал Ханан не отговори на зададените му въпроси за дейността и методите на така наречения "Екип Хорхе", но каза: "Отричам да се извършени каквито и да е нарушения".

Разследването разкрива големи подробности за това как дезинформацията се използва като оръжие от "Екип Хорхе", предлагащ частна услуга за тайна намеса в избори без оставяне на следа. Екипът работи и с корпоративни клиенти.

Ханан е заявил пред репортери под прикритие, че неговата служба е на разположение на разузнавателни агенции, политически кампании и частни компании, които тайно искат да манипулират общественото мнение.

"Гардиън" коментира, че разкритията за "Екип Хорхе" могат да поставят в неудобно положение Израел, който през последните години е подложен на нарастващ дипломатически натиск заради износа на "кибероръжия", които подриват демокрацията и нарушават човешките права.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени