Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследващият журналист Г. Масколо за аферата

"Пегас": Тези, които не искаме да имат достъп до такъв софтуер, всъщност са най-добрите клиенти

Снимка: телефон / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със специален софтуер, разработен от израелска компания, са били подслушвани и следени стотици правозащитници, журналисти и опозиционери по целия свят. Това става ясно от резултатите на международно журналистическо разследване.

По него месеци наред са работили над 80 журналисти от 17 авторитетни издания, като "Вашингтон пост", "Гардиън", "Ле монд", „Зюддойче цайтунг“ и др. А шпионската програма "Пегас" е използвана в около 50 държави.

В разкриването на шпионската афера участват още неправителствените организации Forbidden Stories и Amnesty international, които са се сдобили със списък с 50 хиляди телефонни номера, които е трябвало да бъдат следени. Сред тях са най-малко 180 журналисти, 600 политици, 85 правозащитници и 65 бизнесмени.

Журналистическото разследване не е категорично колко от тях действително са били следени. В списъка са и имената на две жени, близки до саудитския журналист Джамал Хашоги, убит през 2018 г. в Истанбул.

От публикуваните данни от разследването става ясно, че с „Пегас“ е следен разследващият прокурор по делото в Турция.

Кореспонденти на няколко големи медии, сред които CNN, Wallstreaat journal и Франс прес, също фигурират в този списък.

„Тиха инфекция“ - така наричат софтуера „Пегас“, който позволява незабелязано да се подслушва разговори на собственика на смартфона, в който е инсталиран, може тайно да включва микрофона и камерата на телефона и дава достъп до съобщения, снимки и контакти.

Държавите, използвали „Пегас“ най-интензивно са , Азербайджан, Бахрейн, Индия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, а в Европа - Унгария.

Софтуерът е разработен от израелската компания "NSO Group", първоначално предназначен за проследяване на терористи. Както съобщи ВВС, компанията отрича разработката й да се е използвала неправомерно за други цели, освен срещу терористи и престъпници, и че е достъпна само за военни, правоприлагащи и разузнавателни агенции.

„Софтуерът е добре познат, още преди 10 години, този тип западна технология спомогна за потушаването на „Арабската пролет“, твърди журналистът Георг Масколо, един от разследващите аферата:

„Свидетели сме на приватизацията на бизнеса на тайните служби. Диктатори и автократи в държави, които не са в състояние да разработят такава технология, просто си я купуват.

Не мисля, че този пазар може да се контролира. Точно тези, които не искаме да имат достъп до такъв софтуер, всъщност са най-добрите клиенти“, коментира разследващият журналист Георг Масколо.

Унгарският външен министър Петер Сиярто отрече съобщенията, че властите в Будапеща са използвали „Пегас“, за да получат достъп до телефоните на журналисти и публични фигури

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен се изказа предпазливо критично по повод информацията за кибершпионаж и срещу журналисти:

„Ако случаят бъде потвърден, то това е напълно недопустимо и противоречи на всичките ни правила в Европейския съюз по отношение на свободата на медиите. Тя е една от основополагащите ценности на  Съюза. Затова е напълно неприемливо, ако се потвърди“, коментира Фон дер Лайен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46