Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Божанов: Ще сезираме Административния съд за вчерашното решение на ЦИК

Божидар Божанов
Снимка: Таня Милушева

Ще сезираме Административния съд за вчерашното решение на ЦИК. Вече работим по жалбата.

Това заяви пред БНР Божидар Божанов - бивш министър на електронното управление, експерт по информационна сигурност, относно решението на ЦИК от вчера, с което финалните данни от машинните и хартиените бюлетини ще се записват заедно в секционните протоколи.

"Сроковете са кратки. Надяваме се скоро да има решение", добави той.

"Флашките от машините, които съхраняват резултата от машинното гласуване по партии, се транспортират в РИК и там могат да бъдат използвани като контролен механизъм, т.е. да се провери дали има разминаване между това, което са преброили хората, и това, което са отчели машините. По волята на "хартиената коалиция" водещото е човешкото броене. Ние смятаме, че машините броят по-правилно, с по-малко грешки и не се поддават на манипулации. Това залегна в Кодекса. Когато слеем резултатите от машинното и хартиеното гласуване, тази проверка става почти невъзможна. В много редки случаи може да светне някакво разминаване. Дори да има грешки при броенето и сумирането, те няма да могат да бъдат открити в РИК и съответно коригирани", обясни Божанов в интервю за предаването "Преди всички". Той припомни за многото грешки на изборите през 2021 г.

По думите му в Изборния кодекс има редица текстове, които продължават да третират машинното и хартиеното гласуване отделно. Разумно е да бъдат отделно, смята той и добави, че това ще спести грешки и при сумирането.

Относно съмнението на Стоил Цицелков, че така постепенно се върви към изцяло премахване на машините за местния вот през есента, Божанов изказа мнение:

"От целия напън да се премахне всичко машинно от Изборния кодекс и да останат само едни принтери на практика – това подозрение е обосновано. То как може да стане без изменение на Кодекса – не може. Трябва нещо да се случи на тези избори, което да даде някакъв аргумент, макар и измислен, на хартиената коалиция да премахне съвсем машините".

Според него видеонаблюдението не е чак такова предизвикателство. Не във всички секции има достатъчно добро покритие на телекомите, подчерта Божанов.

"Не остава много време. Трябва много активно да се работи".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна