Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Маринов обясни уволнението си с икономически интереси и корупционни практики

Ще потърся правата си в съда, съобщи той

Николай Маринов - изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум"
Снимка: Ел Би Булгарикум

С икономически интереси и корупционни практики обясни пред БНР Николай Маринов особождаването си от поста на изпълнителен директор на държавната компания "Ел Би Булгарикум". Той определи всички обвинения срещу него като лъжа.
"Възхитен съм от въображението и лъжите на хора, които са овластени да управляват държавен ресурс. Явно сега разбирам каква е причината за моето уволнение - това явно са икономически интереси и корупционни практики. В периода, в който бях и все още съм изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум", аз не съм допуснал по никакъв начин да бъде повлиявано на интереса на дружеството чрез съмнителни практики", категоричен бе той в интервю за предаването "Преди всички". 

Като абсолютна лъжа Маринов определи твърдението, че се е купувало мляко на завишени цени: 

"Когато аз постъпих на 1 декември, млякото, което влизаше в "Ел Би Булгарикум", струваше между 1,5 - 1,52 лв. за литър. Най-високата цена, която съм плащал като изпълнителен директор, е на 1,45 лв. В момента цената на млякото е 1,15 и 1,20 лв. за  литър". 

Той отрече да е взимал мляко със занижени качества. Качеството е в пъти по-високо, подчерта той.

По думите му следващата лъжа е относно твърдението за презапасяване:

"В момента има около 50 т сирене и около 60 т кашкавал. Това е абсолютно нормално. Пазарът го поема. Продават се между 5 и 10 т на месец".

Той е категоричен, че няма никакъв риск количествата да останат на рафтовете и да се изхвърлят. Освен това имаме и запитвания от фирми в Гърция и Германия, добави Маринов. 

Относно обвинението за закупени превозни средства от неоторизиран дилър, той коменитра: "От ДКК явно боравят само със сигнали и измислици. Ние боравим с факти. Въпросните превозни средства са одобрени по бизнес програма на "Ел Би Булгарикум", която е одобрена от ДКК - одобрена е през ноември, т.е. преди аз да встъпя на длъжност изпълнителен директор. ДКК са определили бюджет от 850 хил. лв. за закупуване на една цистерна - млековоз и 2 хладилни камиончета. Ние какво правим - проучваме пазара, провеждаме конкурс, получаваме оферти от 4-5 различни доставчика. За това те са определили бюджет от 850 хил. лв. - ние реализираме икономии от над 150 хил. лв. И какво правим - закупуваме допълнително 2 автомобила за нуждите на "Ел Би Булгарикум"".

Откакто съм директор, оборотите на предприятието са увеличени с 300 хил. лв. на месец, отбеляза още Маринов и добави, че има документи за всяка своя стъпка. 

Поискали са ми множество документи и всички те са предоставени, съобщи той и добави, че не е имал информация да тече проверка срещу него. 

"Разбрах в понеделник следобяд, когато г-н Димитров дойде в кабинета ми и ми каза "Ти си освободен, напусни, нямаш работа тук". Връщаме се в едни мутренски времена, когато идва някой в кабинета ти и те гони и те плаши с полиция".
Маринов посочи, че в Търговския регистър той все още е изпълнителен директор:

"Ще подам иск в съда за спиране на вписването на новото ръководство и съответно ще си потърся правата по съдебен ред". 

В позиция Държавната консолидационна компания обясни освобождаването на Маринов от поста така: "Заради закупуване на коли от неоторизиран дилър на завишени цени, закупуване на суровини на завишени цени, при това със съмнително качество, заради презапасяване с продукция, която не може да се реализира в срока й на годност и заради възпрепятстване на проверки".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна