Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед на САЩ е решен да продължи да се бори инфлацията чрез повишаване на лихвите

Федерален резерв на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на Федералния резерв посочиха на последното заседание на централната банка, че има признаци за намаляване на инфлацията, но не достатъчно, за да се отмени необходимостта от повече увеличения на лихвените проценти, показват протоколите от срещата на Фед на 31-ви януари/1-ви февруари.

На това последно заседание Фед повиши основната си лихва със скромните 25 базисни пункта до целевия диапазон от 4,5%-4,75%, но централните банкери подчертаха, че тяхната загриженост относно инфлацията е голяма.

Инфлацията остава доста над целевото ниво на Фед от 2%, се посочва още в протокола от заседанието, публикуван снощи. В същото време трудовият пазар "остава много затегнат, допринасяйки за продължаващия натиск за повишаване на заплатите и цените".

В протокола от последното заседание се казва, че намаленото темпо на затягане на лихвите идва с високо ниво на загриженост, че инфлацията все още е заплаха.

"Участниците на заседанието отбелязаха, че данните за инфлацията, получени през последните три месеца, показват добре дошло намаляване на месечния темп на повишаване на цените, но подчертаха, че ще са необходими значително повече доказателства за напредък в по-широк диапазон от цени, за да сме сигурни, че инфлацията се намира на устойчив низходящ път", се казва в протокола.

Членовете на Фед смятат, че ще се необходими "продължаващи" повишения на лихвите.

Въпреки че повишението на лихвите с 25 базисни пункта беше гласувано единодушно, протоколът от заседанието отбеляза, че не всички са били убедени в това.

"Няколко" членове казаха, че искат увеличение от 0,5% (50 базисни пункта), което би показало още по-голяма решимост за намаляване на инфлацията.

Протоколът от последното заседание на Фед също така отбелязва, че "някои" членове на централната банка виждат като "повишен" риска от рецесия. Други от централните банкери пък публично казаха, че смятат, че чрез политиката на Фед може да се избегне рецесия и да се постигне "меко приземяване" на американската икономика, при което растежът се забавя значително, но не се свива.

"Участниците отбелязаха, че несигурността, свързана с техните перспективи за икономическата активност, пазара на труда и инфлацията, е висока', се казва в публикувания от последното заседание протокол.

Сред цитираните рискови фактори бяха войната в Украйна, икономическото рестартиране на Китай и възможността пазарът на труда да остане по-затегнат за по-дълго време от очакваното.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна