Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как КНСБ помага на украинците у нас?

Снимка: creativeeurope.bg

КНСБ-най-голямата неправителствена организация в страната, не остана безучастна към съдбата на украинците, потърсили убежище у нас.

Атанаска Тодорова, главен експерт по пазара на труда и координатор в редица инициативи, свързани с подкрепата на украинските граждани у нас, винаги ще си спомня извозването им от границата с Румъния.

„Извеждахме хора и беше не само емоционално, но и доста трудно. Имаше такива, които 40 дни бяха живели в бомбоубежище-без достъп до течаща вода. Заедно с Асоциацията на българите в Украйна бяха изведени и качени на автобус. 8 часа бяха на границата. Това беше възможност да изпиташ удовлетворение, че си успял да помогнеш поне на този автобус, за да излезе от територията с военни действия“

КНСБ организира също кампания за набиране на материални дарения и финансови средства в помощ на украинските граждани.


„Синдикалните членове на КНСБ събраха доста средства и оказахме подкрепа за започването на нов живот на тези хора. Осигурихме и много материални помощи.Имахме специална програма „КНСБ за Украйна“. Чрез нея помогнахме на жени с деца до 7-годишна възраст. Осигурихме им специализирана храна. Събрани бяха доста дрехи, одеяла, завивки. Организирахме обучение по български език за деца в Бургас и в София. Участвахме в трудови борси и бяхме основни организатори на такива. Организирахме информационни дни за трудово-осигурителните права на работещите. Направихме информационни брошури на украински и руски език“

Най-ярки спомени в  Атанаска Тодорова оставят срещите с украински деца.

„Организирахме кампании за 1 юни и за Рождество Христово. Въпреки това, което са преживели, те носят усмивка, а  в очите на родителите им има благодарност“.

Много български граждани отвориха дома или сърцето си за тях, но това, според Тодорова, не е достатъчно.

„Реално условията на живот, които им се предлагат тук, не са подходящи дори за хора, бягащи от война“


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна