Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Константинов: Украинците ще победят, защото имат воля за живот

Кои са носителите на наградите "Златен Шиши" за лоша и вредна журналистика през през 2022, които независимият сайт "КлинКлин" раздава за втора поредна година, както и войната в Украйна, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Калоян Константинов, главен редактор на "КлинКлин", посетил Буча, Ирпин и фронтовата линия в Украйна през пролетта на 2022 година.

Свикнахте ли с войната

"Да, свикнах. И самите украинци свикнаха. С всичко се свиква, но това е човешката психика – тя просто трябва да се нагажда. Това не значи, че са се примирили. Нито те, нито ние. И мисля, че всеки ден всеки от нас се бори поне малко с това, а украинците по много. Но Украйна ще победи, независимо кога. Дори Путин да срине всеки украински град и да превземе цялата страна – днес или утре, скоро след това, украинците ще победят. Защото те имат воля за живот и воля за борба. Руският народ я няма, Путин – също я няма."

"Златен Шиши"

"Златен Шиши е свързан с войната, защото половината от наградите са свързани именно с журналисти, които всъщност са предаватели на руската пропаганда или са спомогнали за това. Например материалът на "Труд" за пророчествата на Ванга, че войната ще се случи и даже пророкувала, че би трябвало да е приключила войната и не я нарича "война", а "специална операция", нарича украинците "нацисти". Което всъщност е същата риторика и даже лексика, каквато официалната руска пропаганда използва. Такива думи са вменени на Ванга. Да не говорим, че Ванга е инструмент на пропагандата в самата Русия за вменяване на опорните точки на руското правителство. И тя всеки месец, едва ли не, в различни издания дава нови такива пророчества, така поне твърдят авторите на тези материали, а според мен си ги измислят. Това е опасно, защото това не са същите издания от преди години, а хората им вярват. 

Но тези издания "Труд" и "24 часа" (другото "наградено" издание) смениха отдавна екипите и собствениците си. Сега на тях им плащат едни олигархични и правителствени кръгове, които са по-близко до руската гледна точка, отколкото до северноатлантическата и европейската. Ванга може и да е казала някога някакви верни неща, но това някой да повярва, че непрекъснато се откриват нейни пророчества и те пък са за войната в Украйна, това е безумно.

Или материалът на ПИК, че "ПП и ДБ искат гражданска война, подучени от мафията". Големият въпрос тук, на който изданието не отговаря, е коя е мафията у нас. Хората трябва да знаят, че мафията са онези, които забогатяха 90-те години с приватизации, членства в ДС, с връзки с Комунистическата партия от едно време. Тези същите забогатяха през последните 15-20 години от обществени поръчки и европейски фондове. Това са хората, които са мафията или олигарсите у нас. Имаме си Таки, Маки, Маджо, Божков... това са хора мафиоти и всеки го знае това. Бойко Борисов също е абсолютен мафиот. Колегата Георги Милков разказваше как в края на 90-те, пишел материал за Маджо. Маджо го извикал за право на отговор и Бойко Борисов е отворил вратата на офиса на Маджо. Е, какво да си мислим за Бойко Борисов, че е много честен ли? Или Ахмед Доган, агент на ДС, с очевидни връзки с Москва. Да видим накъде тези хора бутаха законите, инвестициите, икономиката у нас. Защо през последните 15 години българската енергетика беше 100% зависима от Русия."

За другите "наградени" с "Златен Шиши" и целия разговор, чуйте в звуковия файл.

Снимка –  "КлинКлин" 

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна