Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ зоват Русия да не прекратява Черноморската инициатива за зърното

Лавров обвини Запада, че обрича на провал споразумението

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън настоя Русия да не прекратява Черноморската инициатива за зърното, докато руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада, че обрича на провал споразумението.

Русия умишлено и систематично забавя инспекциите на корабите, което води до изоставането им от графика, изтъкна Блинкън в рамките на срещата на външните министри от Г-20 в Индия. Той подчерта, че групата на страните с най-големите икономики в света трябва да застане зад удължаването и разширяването на инициативата с оглед гарантиране на продоволствената сигурност.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада, че „погребва без да се свени“ хуманитарната инициатива. Според Лавров износът на селскостопанска продукция от Русия среща редица препятствия, въпреки обратните твърдения на Европейския съюз.

Според Лавров срещата на Г-20 в Делхи ще завърши без заключителна декларация и за това той обвини Запада, съобщава Франс прес. Индия, която председателства групата на 20-те най-развити икономики в света, потвърди, че срещата ще завърши без обща декларация.

Едва 10 минути са разговаряли американският държавен секретар Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров. Това бе първата им среща от началото на войната.

Блинкън е потвърдил ангажимента на САЩ да подкрепят Украйна колкото е необходимо. Той призова Русия да отмени решението си за преустановяване на участие в договора "Нов СТАРТ" за ограничаване на ядрените оръжия.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви на конференция на ООН в Женева, че Москва е била принудена да замрази участието си в договора "Нов СТАРТ" за контрол на ядрените въоръжения, защото Вашингтон го е използвал, за да помага на Киев да атакува руски стратегически обекти.

В Украйна четирима души са загинали, осем са били ранени и петима са в неизвестност след руски ракетен удар в Запорожие тази нощ, според украинската прокуратура. По първоначални данни ракета С-300 е разрушила жилищен блок, нанесени са щети и на съседните сгради.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна