Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров: Ако имам основания да накажа директора на Народния театър, ще го направя, но такива нямам

"Проблемът в НТ е в разделението, което се получава между артистите"

Найден Тодоров
Снимка: Стопкадър, БНТ

"Проблемът в Народния театър не е там, където си мислим. Проблемът е в разделението, което се получава между артистите. Тези хора започнаха да се гледат накриво и започват да не си говорят, а това е много сериозен проблем. ... Ако имам основания да накажа директора на Народния театър, не се съмнявайте, аз ще се възползвам от тях, но такива нямам. ... От мен се иска да реагирам на нещо, което е неправилно, но не е незаконно. Неправилното не е раздялата между двамата (Васил Василев и Александър Морфов - б.р.), неправилен е начинът. Актьорите, които защитават Морфов, скочиха и поискаха от мен да накажа директора, въпреки че няма правни основания за това, т.е. говорим за едно желание за линч. Това е нещо, което е обратно на правова държава, към която се стремим".

Това заяви пред БНР служебният министър на културата Найден Тодоров.

Служебният министър подчерта, че от 2014 г. културните институции имат извоювана сравнителна самостоятелност, която е описана и в Закона и в длъжностните характеристики на директорите и Министерството на културата няма право да им се меси.

"Внесъл съм приет от МС законопроект за изменение на Закона, който трябва да бъде внесен в 49-ото Народно събрание, който предвижда директорите на държавните културни институти да се отчитат ежегодно за изпълнението на своята стратегия за развитие на културния институт. Неспазването на концепцията ще води до санкции. Когато има тотално отклонение от концепцията, това може да доведе и до отстраняването на директора", посочи Найден Тодоров. 

По думите му Васил Василев не може да бъде определен като некадърен директор на Народния театър, защото "през последните два месеца видяхме на сцената (Тимофей) Кулябин и Джон Малкович, това не е точно дефиниция за некадърен". 

Тодоров заяви, че ще работи за това да събере директора Васил Василев и режисьора Александър Морфов:

"Надявам се срещата да се осъществи, защото вярвам, че въпреки събитията, които се случиха, никога не е късно една рана да бъде оздравена по някакъв начин. Това е единственият път напред".

Министър Тодоров съобщи, че лично е говорил с Василев, който е обещал пред него, спектаклите на Морфов да останат в програмата на Народния театър.

"Не стои добре пиар на партия да бъде пиар на Народния театър", заяви той в коментар за назначението на Велислава Кръстава, която от 1-ви март вече не изпълнява тази длъжност, и припомни, че през 2013 г. Василев и Кръстева са били заместник-министри на културата и ги определи като "екип от много дълго време и това няма общо с техните пристрастия":

"Не стои добре, но пак казвам, че трябва ли да съдим хората за тяхното минало, когато в него няма криминални деяния". 

"Опитвам се да променя единните разходни стандарти на културните институти и да постигна завишаване на субсидията им спрямо приходите им, което да даде възможност на директорите да вдигнат възнагражденията на артистите. Създадена е работна група, която работи по този въпрос. След като са готови, ще внесем предложението в Министерския съвет. ... Повишението на субсидията ще бъде над 50%", съобщи служебният министър и заяви готовност в първите дни на новия парламент да внесе този законопроект

Интервюто на Явор Стаматов с Найден Тодоров в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!