Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EK ще представи днес основните елементи на индустриалния план за зеления преход

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък Европейската комисия ще представи основните елементи на стратегията си, за да гарантира, че индустрията на ЕС може да се конкурира със Съединените щати и Китай в производството на чисти технологични продукти и достъпа до суровини, необходими за зеления преход, съобщава Ройтерс.

Законодателният акт за промишленост с нулеви нетни емисии (Net-Zero Industry Act) и Законодателният акт за суровините от изключителна важност (Critical Raw Materials Act) на ЕК, които са част Плана за промишлеността в контекста на Зеления пакт (Green Deal Industrial Plan), са предназначени да гарантират, че единният блок е не само лидер в намаляването на въглеродните емисии, но и напред в технологиите, необходими за това.

Очаква се глобалните инвестиции в зеления преход да се утроят до 2030 г. от един трилион долара миналата година, заяви в сряда председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент

ЕС ще си постави за цел да произвежда най-малко 40% от чистите технологични продукти, от които се нуждае до 2030 г., отчасти чрез рационализиране на предоставянето на разрешителни за екологични проекти и чрез насърчаване на инвестициите.

Комисията ще предложи по-опростени схеми за държавна помощ, позволяващи субсидии за насърчаване на зелени технологии, с възможност за предлагане на данъчни облекчения и използване на съществуващи фондове на ЕС.

ЕК също така ще направи предложения, които да позволят на региона да добива 10% от суровините от изключителна важност, които консумира, и да увеличи преработката до 40% от нуждите си до 2030 г.

Доставката на минерали, жизненоважни за зеления преход, е предизвикателство, тъй като Китай преработва почти 90% от редкоземните елементи и 60% от лития, ключов елемент при производството на батерии.

"Тези минерали захранват телефони и електрически превозни средства, чипове и батерии, слънчеви панели и вятърни турбини. Те не могат да функционират без суровините от изключителна важност (критичните суровини)", каза Фон дер Лайен.

Нахлуването на Русия в Украйна затвърди урока, научен по време на пандемията от Covid-19, а именно, че ЕС не може да разчита на един доставчик за основни материали, било то лични предпазни средства, нефт и газ или материали, необходими в зеления преход, отбеляза шефът на Комисията.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна