Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ситуацията с възнагражденията в КЗП е трагична. Абсурдни възнаграждения за такава ключова администрация"

Кремена Атанасова: Служителите в КЗП този път няма да отстъпят

Ако не ни чуят, ще се мисли за безсрочни ефективни стачни действия, каза тя

Снимка: БГНЕС

"Ситуацията с възнагражденията в КЗП е трагична. Заплатите са изключително ниски - от порядъка на 1000 - 1200 лв. брутно възнаграждение, чисто често са около 900 лв. Това са абсурдни възнаграждения за една ключова администрация, от която очакваме да упражнява контрол и да работи на толкова много фронтове".

Това заяви пред БНР Кремена Атанасова - председател на Синдиката на административните служители в КТ "Подкрепа". 

Днес работещите в КЗП от цялата страна ще проведат едночасова предупредителна стачка от 10 до 11 часа с искане за увеличение на заплатите с 60% със задна дата от 1 януари 2023 година. 
За увеличение от 60% ще са необходими милион и нещо, изчисли Атанасова и добави, че на този етап нямат обратна връзка от финансовото министерство. 

В предаването "Преди всички" тя подчерта, че настояват заплатите да се увеличат с еднаква сума за всички, а не процентно, защото такова увеличение би отворило още повече ножицата между ниските и високите възнаграждения. 

За щастие в администрацията работят изключително качествени и кадърни колеги, които въпреки възнаграждението си работят съвестно, коментира Кремена Атанасова. Все пак според нея няма как да се очаква, че човек с 1000 лв. заплата ще бъде мотивиран и може да се очакват чудеса от него. Със сигурност едно увеличение ще подейства на служителите мотивиращо, категорична бе тя. 

По думите й последното увеличение на заплатите е било през 2020 г. 


Освен това по щат има недостиг на служителите, подчерта още Атанасова и посочи, че всички работещи в КЗП в цялата страна са 180 души, като в това число се включват и ръководство, счетоводство и т.н. Реално около 130 души са хората, които упражняват контрол. Настояваме те да бъдат увеличени с още 50 души, добави исканията тя. 

По думите й в институцията има текучество на служители, но към момента няма свободни щатни бройки. На изказванията за раздута администрация, тя призова да се види без кой може и без кой не може. 

"Когато има съкращения, обикновено това са хора по ниските етажи, които вършат работа. Не съм чула да има съкратени директори, председатели и т.н.".

Искаме назначаване на хора в ключовите структури, без които държавата не може, отбеляза още тя. 

"Не може самата държава да хвърля едни черни петна върху администрацията, като говори колко е раздута, как нищо не прави, как ще съкращава. Няма как обществото да е настроено по друг начин, след като има такова популистко говорене от най-високите етажи на властта". 

Администрацията е в пълен колапс, смята Кремена Атанасова. Омръзна ни да слушаме, че идват избори и няма бюджет. Исканията ни са насочени към Министерски съвет и Министерство на финансите, добави тя.

"Ако не бъдат чути исканията, колегите ще вземат решение дали да обявят безсрочни ефективни стачни действия. Голяма част от тях са решени, че този път няма да отстъпят. Надявам се да не се стигне до там и да има разум в тези, от които зависи".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна