Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Свилена Димитрова: Здравната култура е един от проблемите в здравеопазването у нас

Снимка: архив

40% повече прегледани спрямо предходната година, но и неглижиране на заболявания - тези резултати представи пред БНР адв. Свилена Димитрова от Българска болнична асоциация. Днес Асоциацията заедно с Фондация "BCause" ще представят резултатите от програмата за корпоративна социална отговорност "Забавно лято, грижовна есен". Програмата се реализира в 26 малки населени места, в райони, свързани основно с тютюнопроизводството. Тя е свързана със здравна помощ на населението.

Кампанията се прави от 2015 година насам, посочи адв. Димитрова. По думите й вече втора година се отчита повишаване броя на хората, които са минали през прегледите. 40% повече прегледани спрямо предходната година, отчете тя в предаването "Преди всички" и добави, че от 2015 г. досега над 8000 души са прегледани по проекта. 

Става дума за прегледи на хора, в чиито населени места няма здравно заведение и им е трудно да стигнат до лекарска помощ. 

Хората са обслужвани от лични лекари, но тук става дума за специалисти, които правят прегледи в мобилни екипи, уточни адв. Димитрова. По думите й хората чакат с нетърпение мобилните екипи. А помощ търсят хора от различни възрасти, въпреки че проектът е насочен към възрастни над 65 години.

"Наблюденията показват, че голяма част от хората не търсят здравна грижа и неглижират свое заболяване. Имаме сериозно нарастване - при 30% от пациентите са установени заболявания, които са били или неглижирани, или нелекувани", посочи тя. 

Голяма част от хората са здравно неосигурени. Според нея обаче здравната култура е един от големите проблеми в здравеопазването у нас

"Никога не е удобно да се правят реформи в здравеопазването. Не е удобно да се правят промени, които биха нарушили комфорта на избирателите. Но всъщност ние правим лоша услуга на всички нас като пациенти. Ако трябва по някакъв начин да стимулираме хората и да им дадем възможност да се грижат за здравето си, да инвестират в него, ние трябва да говорим по тези въпроси и да намираме решение. Това трябва да бъде част и от концепцията на България, заложена в националната здравна стратегия, която в момента е в процес на довършване. Българската болнична асоциация нееднократно сме давали предложения, но при промяната на политическите управления през няколко месеца, не може да се постигне устойчивост", коментира адв. Свилена Димитрова. И призова:

"Ще се радвам да чуя от нашите кандидат-политици яснота по въпроса за системното недофинансиране на здравеопазването - как ще бъде решено. Трябва да говорим за нещата с истинските им имена. Нека да говрим открито". 

В момента само за болнична помощ клиничните пътеки покриват 20-40% от реалните разходи, отбеляза още тя и добави, че един от възможните варианти е увеличение на здравната вноска. Други на този етап не съм чула, каза тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна