Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел: Заповедта на МНС за ареста на Путин е "начало на процеса на отговорност"

Еврокомисарят по външната политика Жозеп Борел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел определи решението на МНС да обяви Владимир Путин за издирване като "начало на процеса на отговорност".

"Оценяваме и подкрепяме работата на Съда", заяви той в "Туитър".

Борел опреди решението на МНС като важно решение за международното правосъдие. Според него този ход е само началото в "търсенето на Русия отговорна за нейните престъпления и зверства в Украйна. Не може да има безнаказаност".

"Това е важно решение на международното правосъдие и за народа на Украйна", каза още той.

Междувременно френското правителство реагира на решението на МНС да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, като заяви, че "никой не трябва да избяга от правосъдието".

"Никой, който е отговорен за престъпленията, извършени от Русия в Украйна, независимо от техния статут, не трябва да избегне правосъдието“, заяви френското външно министерство в профила си в Twitter.

Владимир Путин трябва да бъде съден като военнопрестъпник заедно с други, отговорни за зверствата в Украйна, заяви от своя страна говорителят на полското правителство.

"Това е важно решение на съда, което сочи за военни престъпления, извършени от руския апарат за насилие", каза Пьотр Мюлер пред държавната информационна агенция PAP.

"Владимир Путин е начело на тази машина и трябва да бъде съден като военнопрестъпник заедно с онези, които пряко и непряко осъществяват варварска война", добави той.

Външният министър на Чехия също приветства решението на Международния съд. “Путин без съмнение е отговорен за военни престъпления и трябва да бъде съден за агресията,” каза Ян Липавски.

И Канада приветства хода на МНС да издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и високопоставен руски служител "за техните предполагаеми роли в нечувана схема" за депортиране на деца в Русия.

"Канада стои твърдо с народа на Украйна", каза външният министър Мелани Джоли в Тиутър.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени