Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин заради военни престъпления в Украйна

Русия заяви, че заповедта на МНС за ареста на Путин е "без никакво значение"

Руският президент Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде в петък заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го, че е отговорен за военни престъпления, извършени в Украйна, предаде Ройтерс.

Москва многократно отхвърли обвиненията в жестокости по време на едногодишната си инвазия в Украйна. Говорителка на руското външно министерство каза, че заповедта за арест на Путин няма "никакво значение".

МНС издаде заповед за ареста на Путин по подозрение за незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна в Руската федерация.

Съдът също така издаде заповед за ареста на Мария Алексеевна Лвова-Белова, комисар по правата на детето в кабинета на Путин, по подобни обвинения. Тя работи пряко под ръководството на Путин и, според американски служители, е наблюдавала депортирането на хиляди украински деца в Русия.

В изявлението си президентът на съда Пьотр Хофмански обяви, че Путин е отговорен и за „неспособността му да упражнява контрол над цивилни и военни, които са извършили действията“.

Ходът на Международния наказателен съд дойде ден, след като разследващ орган с мандат от ООН обвини Русия в извършване на широкомащабни военни престъпления в Украйна, включително умишлени убийства и изтезания.

Новината за заповедта за арест също така дойде преди планираното държавно посещение в Москва следващата седмица на китайския президент Си Цзинпин, което вероятно ще затвърди много по-тесни връзки между Русия и Китай точно когато отношенията между Москва и Запада достигнат нови дъна.

Русия е поставена под безпрецедентни западни санкции, откакто Путин изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари 2022 г., напомня Ройтерс.

Междувременно Русия заяви, че заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС) в Хага срещу руския президент Владимир Путин, е "без никакво значение".

'Решенията на Международния наказателен съд нямат никакво значение за страната ни, включително и от правна гледна точка“, заяви говорителят на външното министерство Мария Захарова в канала си в Telegram, предадец Ройтерс.

"Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и не носи никакви задължения по него", добави тя.

Тя отбеляза, че страната няма намерение да си сътрудничи с МНС, като добави, че всякакви "уведомления" за арести, които съдът издава, ще бъдат правно нищожни за Русия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Путин: Нашите стратегически сили винаги са в бойна готовност

В речта си на традиционния военен парад на Червения площад в Москва по случай 79-та годишнина от Деня на победата руският президент Владимир Путин обвини западните страни, че изкривяват истината и забравят уроците на Втората световна война. Русия преживява сложен период и съдбата ѝ зависи от всеки от нас, каза Путин пред 9 хиляди участници и..

публикувано на 09.05.24 в 11:16

Сенатори републиканци против участие на САЩ в т.нар. пандемично споразумение на СЗО

В края на февруари в Съединените щати започна дискусия във връзка с т.нар. пандемично споразумение, което се обсъжда от страните членки на Световната здравна организация. Преди началото на 77-ата Световна здравна асамблея в края на месеца в писмо до Джо Байдън група републикански сенатори настояват САЩ да не се присъединяват към нито един договор,..

публикувано на 09.05.24 в 10:58

Недостигът на лекарства в Англия е на критично ниво

Недостигът на лекарства в Англия е на такова критично ниво, че пациентите са изложени на пряк риск за тяхното здраве и дори смърт, алармира "Гардиън", позовавайки се на фармацевти. Ситуацията е толкова сериозна, че фармацевтите все по-често трябва да казват на пациентите, че само част от рецептата им може да бъде изпълнена и да ги помолят..

публикувано на 09.05.24 в 10:36

"Политико": Изборните резултати в РСМ може да съживят напрежението с България и Гърция

Изборните резултати в Северна Македония рискуват да съживят напрежението с България и Гърция и още повече да усложнят трудния път на страната към членството ѝ в ЕС, отбелязва "Политико". В коментара на изданието се напомня, че в резултат на вота ще има нова администрация от партията ВМРО-ДПМНЕ, която предприема конфронтационен подход спрямо..

публикувано на 09.05.24 в 10:32
Еди Рама

Напрежение в Атина заради предстояща визита на Еди Рама

Политическо напрежение в Атина предизвика новината за предстоящо посещение на албанския премиер Еди Рама. Опозиционните партии в Гърция, както и депутати от управляващата партия заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер в Атина. Рама пристига в неделя на 12 май, за да се срещне с албанските граждани в гръцката столица...

публикувано на 09.05.24 в 10:25
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднасят цветя пред Паметника на Незнайния воин, по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Радев: Нека кампанията за изборите за НС да не заглушава дебата за бъдещето на ЕС

Церемония по издигане на знамето на Европейския съюз се проведе пред сградата на администрацията на държавния глава по повод Деня на Европа. В церемонията участваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Преди това те поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата. Румен Радев заяви, че благодарение на..

публикувано на 09.05.24 в 10:18
Швейцарският изпълнител Немо

Изпълнители се готвят за втория полуфинал на "Евровизия"

Фаворити на букмейкърите за победители на 68-ото издание на "Евровизия" се готвят за втория полуфинал на песенния конкурс в четвъртък. Сред тях са швейцарският изпълнител Немо, италианската звезда от платформата ТикТок Анджелина Манго и Йост Клайн от Нидерландия с игривата му поп-рап песен Europapa, съобщи АП, цитирана от БТА. Първият полуфинал..

публикувано на 09.05.24 в 10:06