Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Слънчево, цветно, светло усещане." 20 творби на режисьора Иван Андонов в галерия "Арте"

Скулпторът Павел Койчев: Живописта е била най-интимното му преживяване. Всяка картина е като отпечатък от палеца

Иван Андонов (1934-2011)
Снимка: БГНЕС

До 3 април столичната галерия "Арте" показва 20 творби на кинематографиста художник Иван Андонов (1934-2011) от негови различни творчески периоди.

"Това е една слънчева, цветна, радостна, трептяща живопис. Картините като че ли трептят. Това е много показателно за неговата тънка чувствителност и огромния талант. Слънчево, цветно, светло усещане."

Така описа представените творби скулпторът Павел Койчев, който ще представи експозицията заедно с проф. Станислав Памукчиев.

Иван Андонов е емблема в българското кино. И като актьор, и като режисьор, и като сценарист той работи съвместно с други хора, посочи Койчев.

"Но не можеш напълно да разгърнеш, да разкриеш личността и уникалността си изцяло. Явно живописта е била неговото най-интимно преживяване. Когато останеш пред платното, в ръцете – четките, боите, си само ти. Можеш най-съкровената си същност да отразиш в картината."

Андонов има страшно много картини. Това очевидно е било за него насъщна необходимост, отбеляза скулпторът в предаването на БНР "Хоризонт до обед".

"Изкуството е вечно. Неговият смисъл е да търси промисъла. И понеже това е непостижимо, неизчерпаемо, безкрайно, дава сили. То просто е вътре в теб. Това в Иван Андонов толкова ясно личи в неговите творби. Всяка картина е като отпечатък от палеца. Идентифицира те цялостно. Имаш усещането, че той е тук, може да влезе през вратата. Може би това е и безсмъртието."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна