Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Широката публика не се интересува дали филмът е идеално направен, ако докосва сърцето"

Хана Циелова: В изкуството е грешка, когато си мислиш, че знаеш отговора

"Хубавото в балканските филми е, че повечето от тях са изключително автентични"

Снимка: Pixabay

"Заедно с двамата ми колеги трябва да изгледаме 12 филма. Те са от всички страни на Балканите. Фестивалът се справя много добре с този селекция. Международните гости се интересуват най-вече не от филмите, които вече са гледали, а от нови филми, което значи български и балкански филми. Това е приносът на фестивала въобще за балканското кино."

Това каза пред БНР Хана Циелова, сценарист, програматор на фестивала в Карлови Вари и член на Балканското жури на София филм фест.

"В историческа перспектива балканското кино беше почти непознато. Когато филм на Камен Калев беше селектиран в Кан, това беше сензация. Киното на Балканите стана все по-интересно и все по-познато. За мен винаги е интересно да гледам балкански филми, защото има много важни теми, за които може да говори балканското кино – войната в Югославия, която отново е много актуална тема, годините на преход – сложни, дори болезнени, тежката съдба на хората, които са били принудени да емигрират на запад, последиците от този бурен исторически период. Тези силни истории са интересни за публиката. Хубавото в балканските филми е, че повечето от тях са изключително автентични, можеш да повярваш на този филм. Понякога в европейското кино филмът изглежда добре, почти съвършен, но малко празен, малко кух. Тук е обратното. Филмът може да не е съвършен, заснемането да е малко "мръсничко", но е истински. Широката публика не се интересува дали филмът е идеално направен, ако докосва сърцето, ако героите, историята докосват. Това е по-важно за зрителя. Аз искам да съм като обикновен зрител - да видя силна история и да бъда трогната", коментира Циелова в предаването "Хоризонт до обед".

"Киното, изкуството като цяло трябва да се занимава с важните теми и да задава въпроси. Предимството на изкуството е, че не даваш отговор на тези въпроси, не бива да даваш отговор. Трябва да подканиш зрителя да си състави собствено мнение. В изкуството е грешка, когато си мислиш, че знаеш отговора и се опиташ да го натрапиш на зрителя", смята тя.

Ролята на фестивалите е да представят филми, които не са толкова леки за гледане, но карат зрителя да си задава въпроси и го възпитават, подчерта още Хана Циелова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна