Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентски съвети се събират извънредно заради исканото увеличение на таксите за обучение

Даниел Парушев
Снимка: БГНЕС

Студентските съвети на над 20 държавни висши училища се събират на извънреден съвет в събота в Пловдив във връзка с поисканото от ръководствата на университетите увеличение средно с 20% на таксите за обучение от есента.

Проекторешението на правителството за увеличение на таксите беше оповестено преди дни и е в процес на обществено обсъждане до 18 април. Увеличението касае основно областите "Педагогически науки", "Хуманитарни науки", "Социални-, стопански- и правни науки", "Природни науки", "Технически науки" и "Здравеопазване". 

Целта на срещата на студентските съвети в събота е да се разбере дали те са били уведомени от ръководствата на университетите за предстоящото вдигане на таксите и дали е потърсено мнението им по тази тема, обясни за „Хоризонт“ Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети в България: 

Тази тема е дискусионна за нас и бих казал притеснителна, защото през последните години увеличението е между 5 и 7%. В момента говорим за 20%. В някои специалности говорим за 30%, включително в техническите университети. Ние сме наясно с инфлацията, но смятаме, че такси трябва да се увеличават, единствено когато това наистина е нужно или да се прави с по-малки темпове.

Според него увеличението на таксите може да бъде избегнато. И даде примери:

офийският университет и УНСС не увеличават своите такси. Таксите на УАСГ също остават непроменени".

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!