Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия удължава съкращаването на производство си на петрол с 500 хил. барела на ден до края на юни

Александър Новак, вицепремиер на Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия реши да удължи доброволното намаляване на производството си на петрол с 500 хиляди барела на ден до юни 2023 г. включително. Това каза пред журналисти вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак, предаде ТАСС.

"В съответствие с настоящата пазарна ситуация решението за доброволно намаляване на производството в размер на 500 хиляди барела на ден ще бъде валидно до юни 2023 г. включително", каза той.

Според него Русия е близо до достигане на целевото ниво за намаляване на производството на петрол с 500 000 барела на ден и ще го достигне в следващите дни.

Новата цел се разминава с предишната, според която Русия трябваше да намали производството си на петрол с 500 000 барела на ден само в рамките на месец март.

Александър Нова напомни, че решението е доброволно, без консултации със страните от формата "ОПЕК +".

Намаляването на добива ще засегне само петрола, с изключение на газовия кондензат. Добивната квота ще бъде разпределена равномерно между петролните компании в зависимост от тяхното ниво на производство.

По-рано този месец Новак и неговият колега от Саудитска Арабия - Абдулазиз бин Салман Ал-Сауд потвърдиха ангажимента на своите страни към решението на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) да намалят производството на петрол.

В същото време източник на ТАСС от бранша уточни, че спадът на производството ще се изчислява от реалното ниво на добив, а не от руската квота по сделката в рамките на "ОПЕК +".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна