Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новак: Свиването на руското петролно производство с 500 хил. барел на ден касае само март ... засега

Александър Новак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският вицепремиер Александър Новак заяви, че решението на правителството да намали производството на суров петрол с 500 000 барела на ден в момента се отнася само за март, но то може да бъде удължено, съобщи руската агенция ТАСС.

"Ще наблюдаваме как се развива ситуацията на пазара и на базата на това ще се вземат пазарни решения. Засега решението е само за март", каза той.

Новак добави, че намалението на производството, обявено на 10 февруари, ще бъде разпределено пропорционално между руските производители.

Русия намалява добива, след като на 5-и декември 2022 г. влезе в сила забраната на ЕС за вноса на повечето руски суров петрол по море, както и ценовия таван от 60 долара за барел. От 5 февруари тази година това беше последвано от подобна забрана за внос на петролни продукти и ценовите тавани от 100 за барел за вноса на руски нефтени продукти, които обикновено се търгуват с надценка спрямо суровия петрол (като дизел, бензина и керосина) и ценови таван от 45 долара за барел за руски нефтени продукти като мазут, които обикновено се търгуват с отстъпка спрямо суровия петрол.

Към днешна дата ограниченията не са имали голямо въздействие върху обемите на руския суров петрол. Руското производство спадна с 10 000 барела на ден до 9,85 млн. барела на ден през януари, според последното Platts проучване на S&P Global Commodity Insights. Тези данни са сравняват 10,11 млн. барела на ден през февруари 2022 г.

Анализаторите очакват санкциите да окажат значително влияние върху руското производство от месец март.

S&P Global Commodity Insights очаква спад в руското производство на петрол от 500 хил. барела на ден от декември до март. Това се дължи на очакваните съкращения на доставките в резултат на проблеми с пренасочването на чисти продукти към нетипични пазари при недостатъчно предлагане на кораби.

"Несъмнено е възможно по-голямо смущение, но освен ако САЩ и ЕС не затегнат санкциите, ние не очакваме Русия доброволно да намали повече производство, отколкото е продиктувано от пазарните сили. Изискванията за приходи за военни разходи и неенергийни санкции вероятно ще попречат на Русия да задържи доставките от намаляващия си списък с желаещи вносители“, отбеляза S&P Global и прогнозира възстановяване на производството от 250 хил. барела на ден до октомври, ако не бъдат въведени по-забранителни ценови ограничения и нови западни санкции.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна