Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христодулидис започва дипломатически маратон в Брюксел по Кипърския въпрос

Президентът на Кипър Никос Христодулидис
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Президентът на Кипър Никос Христодулидис започва днес в Брюксел тридневен дипломатически маратон от срещи по Кипърския въпрос. Целта му е да убеди европейските партньори, че по-активното европейско посредничество в рестартирането на преговорния процес е наложително.

Кипърският президент е в Брюксел с работен документ, с който ще представи предложението си за засилване на ролята на ЕС в преговорите по Кипърския въпрос, подчертавайки взаимните ползи за всички участващи страни, посочи правителственият говорител Константинос Летимбиотис.

Никозия очаква на европейско ниво да бъде определена силна политическа личност, която да стане посредник в процеса.

Никос Христодулидис ще има срещи днес с ръководителите на европейските институции - председателите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент.

Инициативата му ще продължи с включването му в срещата на върха на Европейската народна партия.

Христодулидис ще участва в работата на Европейския съвет в четвъртък и петък, в кулоарите на който ще проведе разговори с президента на Франция и канцлера на Германия, както и с други лидери на страни-членки.

С тези контакти президентът отправя посланието, че новото кипърско ръководство има политическа воля да възобнови преговорите за решаване на Кипърския въпрос, прекъснати преди близо 6 години.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна