Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Членовите на ЕЦБ трябва да бъдат упорити в борбата с инфлацията

Йоахим Нагел, управител на Бундесбанк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Определящите лихвената политика в еврозоната трябва да бъдат "по-упорити" и да продължат да увеличават разходите по заемите (лихвите), за да се борят с упорито високата инфлацията, заяви пред "Файненшъл таймс" управителят на немската централна банка Бундесбанк - Йоахим Нагел.

Коментарите му идват, след като през миналата седмица Европейската централна банка повиши лихвените ставки с нови 50 базисни пункта, поддържайки по този начин борбата си с инфлацията на фона на призивите на някои инвеститори да се въздържа от по-нататъшно затягане на паричната политика, докато не отшумят сътресенията в банковия сектор.

"Нашата борба с инфлацията не е приключила", посочи Нагел пред финансово издание, добавяйки, че той със сигурност чувства, че "ценовият натиск е силен и широко разпространен в цялата икономика".

"Със сигурност няма грешка, че ценовият натиск е силен и широко разпространен в цялата икономика. Нашата борба срещу инфлацията не е приключила", подчерта Нагел. Той заяви, че ЕЦБ ще спре да повишава лихвите, само когато инфлацията в еврозоната спадне "значително и устойчиво".

"Все още има да извървим известен път, но се доближаваме до рестриктивната лихвена територия", каза той, визирайки достигането на ниво, което ще започне да вреди на икономическия растеж. Нагел отбеляза, че след като ЕЦБ спре да повишава лихвите, ще трябва да устои на призивите да започне да ги намалява.

Шефът на Бундесбанк, който е и член на Управителния съвет на ЕЦБ, също така каза, че е възможно европейските банки да станат по-предпазливи при отпускането на заеми след последните сътресения в световния банков сектор.

Той обаче отхвърли опасенията, че тези сътресения могат да ги засегнат, като каза, че е "твърде рано" да се заключи, че регионът върви към кредитна криза.

Сътресенията в банковия сектор бяха предизвикани от фалитите на американските средни по размер регионални кредитори Silicon Valley Bank и Signature Bank, пренасяйки се след това и върху швейцарската банка Credit Suisse, което доведе до нейната покупка от UBS с подкрепа на швейцарските власти.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени