Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Стефанова между "Кралицата майка" и "Икар" за чест и достойнство

Георги Къркеланов: Благодаря на Вселената за срещата ми с Мария Стефанова

Мария Стефанова
Снимка: @armytheatre

Актьорите Мария Стефанова и Георги Къркеланов са Реджина и Алфредо – властна майка и вече порасналият ѝ син, които се срещат в драматичен сблъсък в "Кралицата майка".

"Майка и син е проблемът – майката, която оказва силния натиск върху детето, което иска да формира в такъв калъп, какъвто тя иска. А детето носи своята друга чувствителност, други неща го вълнуват", разказа Мария Стефанова по повод премиерата в Театър "Българска армия".

Постановката е на Стефан Спасов, на когото дължим завръщането на сцена, след дълго отсъствие, на една от най-големите актриси в българския театър.

Преди пет години, по покана на режисьора, Мария Стефанова се завърна в Народния театър, за да участва в спектакъла "Три високи жени". Изпълнението ѝ се радва на огромен успех и ѝ донесе награда "Аскеер 2018", след което идват още забележителни роли – в "Облог", в "Моята скъпа лейди", в "Нова земя".

"С Мария Стефанова имах възможността да участвам в един уникален репетиционен период. Мисля, че това е най-висшата школа, която мога да получа като актьор и като колега", сподели Георги Къркеланов за съвместната им работа в "Кралицата майка".

Двамата обичани актьори можете да гледате на 22 март на камерната сцена "Миракъл" в Театър "Българска армия".

Мария Стефанова и Георги Къркеланов
А на 27 март, в Световния ден на театъра,  Мария Стефанова ще получи специалната награда "Икар" за чест и достойнство, която се  присъжда от Съюза на артистите в България.

"Благодаря на колегите, които ми я дават, за мен това е много висока награда!

В театъра трябва достойно да понесеш и успех, и неуспех. Да се научиш, когато много те хвалят – да мълчиш. Когато те хвалят незаслужено – пак да мълчиш. И да знаеш, че си го получил незаслужено. Ако знаеш, че го получаваш незаслужено, това вече е урок. Тогава ти вече стъпваш по-високо.

Театърът е приказката за живота. Трябва да си пазим театъра. Защото, ако го няма театърът, където да изживеете това, което искате да изживеете, а все още не сте, няма да го изживеете никога, може би.

Пречистване. Облагородяване. Оросяване на нервната система с радостни неща. Абе, пролетен дъжд, красив си е хубавият театър!"

В звуковия файл можете да чуете целия разговор с Мария Стефанова и с Георги Къркеланов.

Снимки: ФС на театър "Българска армия"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна