Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на пет села отново казаха "Не" на кариерата край Горнослав

| обновено на 22.03.23 в 17:00

100 жители на пет села от региона на Асеновград протестираха, въпреки дъжда, пред общината срещу откриването на кариера в землището на село Горнослав. 

Хората са недоволни от това, че ще се изгражда кариера за мрамор в съседство на жилищата им и на защитена територия. Прах, взривове, нацепени къщи и собственици без обезщетения, унищожена природа, това изброяват жителите на Горнослав като проблеми. 

Протестът им беше огласен от звук на къртачни машини. Протестиращите раздаваха цветя на всички преминаващи край протеста граждани с идеята да се запази природата в региона.

Протестиращите търсят съдействие от Общинския съвет, но засега предложението за въвеждане на режим на забрана за смяна на горски територии в землището, които са в  "Натура 2000"не се е разглеждало от съветниците. 

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев обяви, че е внесъл предложението, което ще се гледа на следващо заседание. В същото време председателят на общинския съвет в Асеновград Драгомир Георгиев е изпратил писмо да кмета, в което се казва, че предложенията ще бъдат разгледани първо на консултативния съвет на ОбС-Асеновград. Той упоменава, че липсва подател на искането на протестиращите граждани, това прави сезирането на кмета ненадлежно и не обвързва местната власт да предприеме действия. 

Кметът на Асеновград каза пред Радио Пловдив, че цялата законова процедура за кариерата над Горнослав е извървяна, има становище на МС, което разрешава да се разкрие участък за работа. Той смята, че имат горчив опит с кариерата над Мулдава, и е на мнение, че природата в региона трябва да се съхрани в максимална степен. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени