Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

[ФОТО] ОСТАНКИ: Какво остава, когато фотографията вече не изобразява нищо?

Галерия Сердика/Art Gallery Serdica на Женски пазар/Zhenski Pazar Market представи изложбата (ФОТО) ОСТАНКИ, фотография на Галя Йотова.

Галя Йотова, личен архив

“Какво става, когато фотографията вече не изобразява нищо и ни остават само онези отпадъци, онези остатъци, онези издънки на самия фотографски материал?

За изложбата в артгалерия “Средика“ реших да подбера такива неподозирани за снимащия фантомни образи, призраци и изплъзващи се сенки, в които обаче е останало най-същественото – протяжността и времето“,  това авторката във фейсбук страницата на събитието.

“Още при самото подреждане на изложбата усетих, че тя се изплъзва от един обикновен разказ.

Изложбата като цяло и отделните фотографии вътре поемат някакъв собствен път, който или се хваща от зрителя, или не се хваща. Това не е проблем нито на автора, нито на произведението, дори не е проблем на зрителя. 

Това е проблем на отношението между тези три елемента“, казва в ефира на “Нашият ден“ Галя Йотова, фотограф и автор на изложбата.

Според нея за всяко нещо трябва да се полагат усилия, за да разберем, роман, книга или картина, трябва да се положат усилия.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: facebook/gallerySerdica, личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени