Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Протестите са политическа академия за гражданско участие на младите хора"

Атанас Радев: Необходимо е Министерство на младежта, децата и семейството

"Младежкото участие във вземането на решения е фундамент в принципите на демокрация"

Атанас Радев
Снимка: Ани Петрова

"Включването на младите хора в процеса на вземане на решения е фундамент на принципите на демокрация. Младежките организации ни дават този инструмент да участваме. Но младежките организации се ползват с много тежко неразбиране за техните дейности и за тяхната същност".

Този коментар направи пред БНР политологът Атанас Радев, един от организаторите на събитие на Националния младежки форум, Студентския клуб на политолога към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Студентската асоциация за изследване на международните отношения към УНСС, които провеждат второто издание на голямата кампания "Лигата на младите гласоподаватели". Те поканиха политици на дебат, за да разберат къде, според представителите на партиите, е мястото на младите хора в България след изборите на 2-ри април.

Той определи протестите като политическа академия за гражданско участие на младите хора.

По думите му "Лигата на младите гласоподаватели" е инструмент за включването на младите хора в предизборната кампания и поставянето на въпроси, които ги вълнуват, пред политиците. 

Атанас Радев подчерта, че екипът на Националния младежки форум прави проучване на дейността на парламентарната комисия за децата, младежта и спорта:

"От 464 заседания, проведени в период от 10 години, само 45 въпроса са по отношение на сектор "Младеж". Това е индикатор, който показва отношение на властта към младежкия сектор".

Политологът изтъкна, че младежката политика е комплексна и е необходим орган, който да може да консолидира заинтересованите страни

"Искаме да има отделно министерство, което да е Министерство на младежта, децата и семейството, което да се занимава с тези проблеми. Говорим за институция, която пряко да координира процесите. Това е прагматична идея от гледна точка на заявките на голяма част от политическите субекти и на държавния глава. Клише е, че младите хора са бъдещето, но нека да го покажат чрез преки политически лостове и инструменти".

В предаването "Нещо повече" политологът Атанас Радев коментира, че след изборите е най-важно да има консенсус между институциите:

"Президентската институция, Народното събрание, Министерският съвет да си подадат ръка, защото страната е изправена пред множество кризи. Това се вижда от гледна точка на отношението на нашите европейски партньори".  

Интервюто на Георги Марков с Атанас Радев можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна