Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издадоха наръчник за обиколка с велосипед на Силистра и Наводари

Тихомир Борачев (вляво) и Думитрашку Аурелян на брифинга в Силистра
Снимка: Незабравка Кирова

Община Силистра изработи Наръчник с маршрути за туристическа обиколка с велосипед на Силистра и румънския град Наводари в рамките на трансграничен проект.

Общата безвъзмездна финансова помощ е на стойност близо 8 милиона евро, като ресурсът за община Силистра възлиза на малко над 3 милиона.

Наръчникът ще е безплатен за гражданите. Съдържа снимки, карти, адреси на  културни институти и къщи за гости, места за хранене и работно време.

Пусковият срок на започналия през 2018 година проект е 5 април, съобщи инж. Тихомир Борачев, заместник-кмет на Община Силистра. Той бе удължен заради забавяне на доставки в периода на Covid кризата.

"Какво се направи - седем километра и двеста метра велоалеи, изградени са седем велостоянки, в които ще домуват 60 велосипеда - 30 електрически и 30 конвенционални велосипеда. Електрическите имат и станции за задярка със соларна енергия. Изграден е един соларен парк за автомобили, на който има две места за заряд към на електромобили. 

В румънския град Наводари по този проект е бил рехабилитиран път от национален интерес с дължина 4 км, който свързва Черно море с делтата на Дунав, информира зам.-кметът им Думитрашку Костел Аурелян.

"Четири километра път, четирилентов, с тротоари и велоалеи. В рамките на този проект бяха създадени 36 автобусни спирки и още 7 километра велоалеи."

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени