Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българската православната църква празнува Благовещение

Св. Благовещение от неизвестен автор от XVI в., от църквата "Св. Йоан Морски" в Несебър. Днес в Градската художествена галерия в гр. Пловдив.
Снимка: http://www.pravoslavieto.com

С тържествени богослужения православната ни църква празнува Благовещение. Празникът е възпоменание на радостното библейско събитие, при което ангел Божи съобщава на Дева Мария благата вест, че ще роди дългоочаквания Спасител на света.

В църковната традиция Благовещение е приет за празник на майката и жената. В този ден имениците са над 18 хиляди души.

"Радвай се Благодатна, Господ е с теб" - с тези думи, според евангелския разказ, започва срещата на ангела и Дева Мария, при която той ѝ донася благата вест, че скоро ще се яви дълго чакания Спасител на света, който да помири човека с Бога, и тя е избрана да бъде негова майка.

Врачанският митрополит Григорий:

"Това е и същността на празника Благовещение, празнуване, че точно тогава при това благовестие Бог се въплъщава и започва своето спасително дело, изкупително за целия човешки род. Бог стана човек, за да ни въздигне и направи отново чеда божии и наследници на вечния живот.

В църковната традиция Благовещение е празник на майчинството и жените.

“Почитаме майката Божия като тази, която носи в утробата си и ражда Спасителя на света, а по-късно сам Господ Иисус Христос я прави и майка на всички човеци.”

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени