Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тирил Венг спечели Световната купа по ски бягане

Тирил Венг.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежката Тирил Венг спечели Световната купа по ски бягане за първи път в кариерата си, след като завърши трета в спринта във финаланския зимен център Лахти.

Тя продължава доминацията на Норвегия, след като Йоханес Клаебо спечели четвърта Световна купа при мъжете през седмицата. Той спечели мъжкия спринт класически стил с 2:48.58 минути, петата му поредна победа във всички дисциплини и 19-и успех за сезона. Също така стана също световен шампион в спринта и взе малката световна купа в дисциплината. В класирането за Световната купа кръг преди края лидерът Клаебо има 2597 точки. Втори с 2019 е Пол Голберг с 2133, а трети с 1597 е италианецът Федерико Пелегрино.

Спринтът при жените беше спечелен от друга норвежка Кристине Ставос Скистад с 3:08.63 минути, нейна трета поредна победа в спринта и пета този сезон. Но тези успеха не й бяха достатъчни, за да попречат на шведката Мая Далквист да завоюва малкия глобус в дисциплината.

Скистад беше по-бърза с 13 стотни от секундата пред Йона Сундлинг от Швеция, след като я настигна точно преди финалната линия. Венг изостана на 6:55 секунди, но третото място й беше достатъчно за Световната купа.


По публикацията работи: Владислав Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна