Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Костов: Румен Радев узурпира власт

Иван Костов
Снимка: Ани Петрова

"Президентът Румен Радев узурпира власт със своите изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна".

Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г., и припомни, че парламентът два пъти - веднъж на 3-ти ноември (с гласовете на 175 депутата - б.р.) и втори път на 9-и декември - задължи правителството да предостави необходимото военно оборудване на Украйна. 

Решението на парламента за даване на военна и военно-техническа помощ на Украйна е продължаващо, а не еднократно, подчерта той.

"Радев казва, че защитава суверенна позиция на страната, но той няма право, защото той не е суверена на властта. Той няма право да казва какво е решил, защото суверенът - Народното събрание - е задължило правителството. ... Дори Радев казва "ако парламентът отново призове за доставка на оръжие", но парламентът не призовава, той решава и задължава правителството. Правителството не може да откаже да изпълни задължение, което му е вменено от парламента", уточни той.

"България има огромни възможности да произвежда снаряди 155-милиметрови и това го признава и министърът на отбраната. Да, ние нямаме такива бойни системи, с които да използваме тези снаряди, но ще ги произведем за Украйна, защото парите идват от Европейската агенция по отбраната, на която България е член отдавна. Задълбочаването на нашата интеграция с ЕС означава ние да изпълняваме решенията на европейските органи, да бъдем солидарни с тях. ... България е може би една от най-мощните индустрии за производство на снаряди. България има възможности да освободи резерв, а това е свръх резерв, да го даде на ВМЗ-Сопот, а той да го изнесе на европейските страни, през които да достигне до Украйна. Много възможности има, но тези изказвания узурпират власт на президента", добави Костов. 

Отказът на Радев да българската отбранителна промишленост да произведе 155-милиметрови снаряди е удар по индустрията и икономиката на страната, заяви той и категорично заяви, че така не се управлява държава.

"Когато Хитлер напада Москва, някой предлагал ли е да се сключи мирен договор с него, или е станала голяма коалиция на демократичните държави, които са оказали огромна помощ на нападнатия Съветски съюз, за да може да отблъсне врага. Ние сме в същата ситуация. Русия нападна Украйна и се опита да превземе Киев и да завладее Украйна. Тя продължава да има тези цели и заплашва публично. Кой от европейските лидери е в състояние сериозно да погледне своите избиратели в очите и да каже, че предлага на Русия мирен договор? Русия е агресорът и тя трябва да бъде отблъсната. Толкова е проста тази логика, че само човек, който е руски агент за влияние, както аз съм определил президента Румен Радев още много отдавна, може да си позволи да поддържа. Защото последиците са разпад на институциите, за което допринася президентът. Ако не се изпълняват решенията на суверена на властта в страната, на парламента, какво остава за решенията на другите институции?", каза Иван Костов в коментар на изказваната от президента позиция, че даването на оръжие на Украйна налива масло в огъня на войната и България ще подкрепи само европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира.

Според него Радев се бори за "някакво първенство в левицата":

"Той отказва да е президент на целия народ и отива да стане президент на левицата и на "Възраждане".

Не се вижда сигурен изход и след тези избори, коментира още в предаването "12+3" бившият премиер.

"Неспособността да се състави правителство вече няколко пъти отпъжда избирателите от урните и това намалява общото доверие в политическите партии и те, в тази трудна за тях ситуация, се опитват да запазят твърдите си ядра. Успешните кампании атакуват периферни избиратели, опитват се да привлекат нови избиратели, докато в момента, когато всичко се свива, се опитват да запазят твърдите си ядра. Затова в поведението на партиите има толкова много червени линии. Те са, за да запазят твърдите си ядра".

Иван Костов изказа хипотеза за възможно правителство на т.нар. "хартиена коалиция" (ГЕРБ, БСП и ДПС), независимо коя е политическата формация, която ще спечели вота на 2-ри април.

"Ако това нещо се случи, те ще възобновят позициите си в много от ключовите институции в страната. Това обещава продължаващо дълбоко разделение в обществото, защото по ключовия въпрос - войната в Украйна - те са на различна позиция".

Друг вариант, според него, е да се потърси голяма коалиция, "за която мнозина анализатори, приближени до ГЕРБ, подхвърлят в публичното пространство".

"Това, което казвам, не показва възможност за конституционно мнозинство (ПП,ДБ,ГЕРБ,ДПС), въпреки че съм далеч от политическите дискусии между партиите и отношенията им", заяви той.

По думите му правителство на малцинството, което да бъде гласувано от мнозинството в Народното събрание, може веднага да бъде разклатено, защото парламентът диктува поведението на правителството:

"Едно мнозинство в Народното събрание срещу едно правителство на малцинството ще го направи на нищо за един месец само", подчерта Костов.

Партиите трябва да знаят една проста и желязна истина в икономиката, подчерта бившият премиер и я формулира така:

"Не може да се даде нещо, което не е произведено. Трябва да се произведе, за да се даде, за да се даде повече, трябва да се произведе повече. Трябва да има повече блага, които да бъдат разпределени, с тях може да се обир неравенството и чрез тях да се защитават спестяванията. Противната политика - печатаме пари, даваме пенсии, даваме заплати и увеличаваме тези разходи - тя води само до надуване на инфлацията".

Костов прогнозира, че няма как за една година да бъде снижена инфлацията, която е в момента в България, така че да отговаря страната ни на критерия за влизане в еврозоната.

Според него е необходима целенасочена оздравителна политика поне 2-3 години, за да се изпълни критерият за дефицита:

"Дори да изпълним критерия за дефицита, ЕС не би направил жест по геополитически причини заради публично обявеното поведение на България по отношение на най-болния въпрос за ЕС - подкрепата за Украйна".

Интервюто на Даниела Големинова с Иван Костов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!