Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консилиум

Проф. Мария Малинова
Снимка: endometriosis.bg

Много сложни казуси в медицината се решават чрез мнението на лекари от различни специалности. Понякога и екип "За здравето" подхожда така – обединява в едно позиции на различни хора по няколко теми и ги "води" към прагматично обобщение в полза на аудиторията. Доминиращи на Благовещение бяха казуси, свързани с женското здраве и лечението на коварни болести като ендометриозата, които са в основата на безплодието.

В разговор с проф. Мария Малинова – водещ АГ специалист и преподавател в Медицинския университет в Пловдив, откроихме различни нюанси в огромната тематика, свързана с бременността и раждането. Коментирахме и многобройните аспекти от живота и нагласите на съвременното българско семейство: склонността кариерата да бъде поставена преди семейството и децата, първо да се погрижим за жилище, кола, добър професионален статус и чак тогава да говорим за наследниците си. Но понякога този закъснял разговор е доста тъжен, защото нерядко жизнените и психологическите нагласи към родителство са станали трудно обратими!


Д-р Мария Янева
В предаването честитихме годишнината на фондация "Искам бебе" в разговор на редактора Кирил Чобанов с Мария Янева. Впрочем анализът на г-жа Янева по повод шестнадесетгодишната история на фондацията покри критериите и възгледите на проф. Малинова по отношение на възрастта за зачеване и раждане.

Екипът на предаването дава заявка и да разшири новата инициатива – представяне на младите лекари в областта на неврохирургията, образната диагностика, гастроентерологията и други медицински области… От началото на 2023 година "За здравето" бе домакин на редица утвърждаващи се специалисти по хирургия, акушерство и гинекология, медицина на храненето. На 8 април гост ще бъде доц. Красимир Минкин – неврохирург, специализирал в лечението на болестта на Паркинсон.
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени