Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Кънев: Благосъстоянието на хората расте с инвестиции, но трябват реформи

Евгений Кънев
Снимка: Стопкадър, Денят с В. Дремджиев

"Една икономика може да се развива и да увеличава благосъстоянието на своите граждани чрез инвестиции. През последните години у нас инвестициите са на ниско ниво, живеем в застой дълги години по отношение на развитието на икономиката. Важно е да се обръща внимание на факта не просто че трябва да вдигаме доходите, а че трябва да се знаят факторите, които движат инвестициите, особено чуждите, които идват от развити страни. Това е начинът, по който може да забогатее държавата ни".

Това коментира пред БНР икономистът и финансов анализатор Евгений Кънев.

И допълни, че в началото на века проблемите пред чуждестранните инвеститори са били корупция, инфраструктура, данъци, но към корупцията и инфраструктурата, които са пречка и днес, се прибавят и други фактори - острата демографска криза прави трудно намирането на квалифицирани кадри.

"Чуждите инвеститори предпочитат други държави, където има такива кадри. Проблем е и как чужденците, които идват да работят тук, да адаптират живота на семейство си към тукашната среда – здравеопазване, обучение, публични услуги. Правоприлагането, правоохраняването са на ниско ниво".

В предаването "Нещо повече" Кънев посочи, че няма как животът на българите да се развива към добро без инвестиции, а инвестиции са невъзможни без реформи.

"Ако стоим на това място, само повече ще затъваме, особено ако избираме същите хора, които ни доведоха дотук".

Интервюто на Георги Марков с Евгений Кънев в предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна