Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас 15 училища прекратиха занятия заради заплахите по имейл

Във Варна всички останаха в класните стаи

Снимка: Pixabay

В Бургас 15 учебни заведения прекратиха учебни занятия и евакуираха учениците след получени по електронните пощи съобщения за поставени самоделни взривни устройства. При проверките извършени в затворените училища не са намерени съмнителни предмети съобщиха от бургаската полиция. 

В 9.00 часа тази сутрин са получени заплашителните съобщения в голяма част от бургаските училища. В 15 от тях - с решение на директорите на учебните заведения, децата са евакуирани и освободени от учебни занятия за 24 часа. Директорите на училищата "Найден Геров" и "Г. Бенковски" Лазар Налбантов и Петко Георгиев обясниха:

"Направихме бърза организация. Изведохме децата в близкия парк до училището и така. Нямаше паника. Ние имаме такива обучения и знаем как по най-бързия начин да се изнесат децата спокойно, през всички входове на училището. Някои от по-малките дори не разбраха. Помислиха, че отново е някакво обучение. Полицейската проверка в училището приключи. Ние съобщихме на 112, дойдоха органите, огледаха и всъщност сме затворили за 24 часа училището".

"Веднага евакуирахме децата. Полицейската проверка вече е направена". 

До момента няма установени данни за сериозен проблем. Получените заплашителни съобщения са имали един и същи текст, каза говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандeва:

"Абсолютно всички са получили еднотипни текстови съобщения на електронните си служебни пощи. Не е изяснено кой е подателя. Текат поличейски действия в тази посока. По-вероятно е някаква шега".

Учебните занятия ще бъдат възстановени утре, в 11.00 часа сутринта.

Учебните заведения във Варна и региона не са прекратявали учебните занятия заради заплашителни съобщения, получени по електронните им пощи – съобщиха от Регионалното управление по образование.
От Областната дирекция на МВР казаха, че те са извършили необходимите проверки и не е открито нищо ,което да заплашва сигурността. Оттам припомниха, че училищата имат и жива охрана, освен камери и СОТ.
Началникът на Регионалното управление по образование във Варна д-р Ирена Радева каза, че обстановката в учебните заведения е спокойна и няма паника:
"Във Варна няма прекратени учебни занятия. Със случая се занимава полицията. Този злонамерен имейл е това писмо, изпратено на 23 адреса. На този етап нямаме данни директорите на училища да имат някакви притеснения. Работи се по случая".
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна