Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 499

Кредото на Нина

Нина Димитрова и Емил Янев
Снимка: Калина Станева

В епизод 499 "Трамвай по желание" среща своята публика с актрисата и режисьор Нина Димитрова, носител на наградата "Златен кукерикон" за 2023 г.

Театралното и житейско кредо на Нина най-добре се изразява от концепцията и съдържанието на създадения от нея и Васил Василев-Зуека Театър "Кредо" – творческа свобода, въображение, преданост. "Театър "Кредо" е творческа територия, вън от калъпа на манифактурното театрално производство и клишетата за правене на театър, в която няма място за ниско художествено флиртуване с публиката и нагаждане към масовия зрителски вкус, за купешки сметки, принизяващи изкуството до продукт за продан, творчеството до поточна производствена линия, а общуването с публиката до търговска сделка“, заявяват създателите на театъра в официалната му страница.

Легендарна за нашата театрална действителност остава спектакълът "Шинел", който от 1992 г. до днес има над 600 изиграни представления на 9 езика на над 200 международни фестивали по света и е отличен с 14 международни награди.

Наградите на Нина Димитрова и нейният театър са безброй, но сред тях със сигурност ярко ще блести "Златният кукерикон“ на името на великия Георги Калоянчев, който Димитрова получава за цялостен принос, както и за трите творчески десетилетия на Театър "Кредо".

Снимка – Калина Станева

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна