Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Иванов: EDF ще направи детайлен анализ на АЕЦ "Белене", след това ще реши дали има интерес

Антон Иванов
Снимка: БГНЕС

"Споразумение с Франция за дострояването на двата реактора, планирани в АЕЦ "Белене", с използване на купеното вече руско оборудване е на ниво детайлен анализ. След което да се предложат възможности и на следващ етап да се подписват договори с България. Това е добра новина, защото дава възможност голяма компания с голям опит в тази област да даде тежката си дума дали можем да разчитаме на това оборудване и на тази площадка за изграждане на нови ядрени мощности, или да разглеждаме други алтернативи".

Това каза пред БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

И поясни, че държавата, на чиято територия се изгражда една ядрена мощност, има тежки ангажименти по отношение на ядрения проект.

"Затова е нормално държавата да участва в част от собствеността на един такъв проект".

В предаването "Нещо повече" Иванов допълни, че ако френската компания "Електрисите дьо Франс" (EDF) поеме ангажимент към АЕЦ "Белене", то тя би обвързала ядрено-горивния цикъл с това, което има на разположение във Франция, тъй като страната е производител на ядрено гориво.

"Ако те поемат ангажимент, то ще бъде с френско ядрено гориво. Франция има добър опит с отработеното ядрено гориво. Това е цялостен анализ, който да обхваща всички аспекти и да покаже дали има разумен икономически модел, който да бъде приложен конкретно за площадката в Белене".

Френският изпълнителен директор за нови мощности на "Електрисите дьо Франс" ще пристигне в София на 4 април за среща със служебния министър на енергетиката Росен Христов, след това ще има и по-широкоформатни разговори. На 18 април пък в Белене за оглед на наличното оборудване и съществуващата инфраструктура на площадката ще бъдат специалисти от EDF. По думите на Иванов това е ключовото и този подход е за адмирации, защото към случая се подхожда систематично с изпращане на технически екип на място, който да се запознае с детайлите.

Той е категоричен, че седми блок на АЕЦ "Козлодуй" е изключително важен, особено когато ще имаме нужда от нови мощности заради извеждането на въглищните централи от експлоатация.

Интервюто на Людмила Железова с Антон Иванов в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна