Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайванската президентка е в САЩ напът за Централна Америка

Снимка: БТА

Тайванската президентка Цай Ингвен пристигна  в Ню Йорк на път за Централна Америка, а на връщане в Лос Анджелис може би ще се срещне  с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти. Това посещение наречено транзитно, но вероятно ще  обтегне още повече и без това изострените отношения между Пекин и Вашингтон.

Цай Ингвен беше посрещната в Ню Йорк от тълпи привърженици и протестиращи, а Китай  побърза да предупреди, че ако се състои среща между тайванската президентка и председателя на Камарата на представителите, ще има сериозни последици за САЩ.

Проблемът с Тайван е, че, докато той се смята за суверенна държава,  Китай гледа на него като на отцепила се от държавата територия.

САЩ обаче не спират да насърчава тайванците да отстояват своята независимост. За Китай темата е свръх чувствителна и не случайно Сю Сюеюан, висша китайска дипломатка  във Вашингтон, обвини Америка, че без значение дали тайванските лидери идват в Съединените щати или американските лидери посещават Тайван това може да доведе до сериозна конфронтация и призова "американската страна да не повтаря играта с огъня по въпроса за Тайван".

Миналата година напрежението между Китай, Тайван и САЩ достигна връх, когато предшественичката на Маккарти, Нанси Пелоси отиде на посещение в Тайван, а Пекин отговори с едноседмични мащабни военни учения във водите около Тайван.

Снимка: БТА
По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна