Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Вълканов: Като теглим чертата на цялата година - няма колосални загуби

Снимка: БГНЕС

"До момента отпуснатата помощ по линия на ЕС е 16 млн. евро. Не знам дали тази сума би могло да бъде увеличена. Не съм сигурен, че тези сметки са напълно адекватни. Ясно е, че с всеки изминал ден на забавени продажби, изкупните цени ще намаляват. Това не означава, че като теглим чертата на цялата година и на всички продажби, ще има някакви колосални загуби". Това заяви пред БНР Николай Вълканов от "Интелиагро".

"Няма как България, българското правителство и българското общество да искат да се справим с инфлацията, ако цените на основните зърнени храни останат на едни 600-700-800 лв. на тон или слънчогледът продължава да се продава на 900-1000 лв. на тон. Всичко това е свързано не само с основните хранителни стокови групи, които се потребяват, но и с производствените разходи при месото, млечните продукти", коментира той в предаването "Преди всички".

Страните, които роптаят срещу Регламента за свободния внос от Украйна, са Румъния, Унгария, Полша, Чехия, България, посочи Вълканов и добави, че това са държавите, извън трите балтийски страни, които са с една от най-високата потребителска инфлация за последната година.

Според него високите цени на зърното, които са се задържали на вътрешните пазари в тези държави, са причина за тази висока инфлация. Разбираемо е и притеснението на производителите, отбеляза Вълканов.

"Цените на вътрешния пазар досега бяха доста по-високи. Не цялата реколта е застояла. Една голяма част от нея вече е била продадена на значително по-високи цени. Да, в момента движението на цените е такова, че отива към себестойност, но това не означава непременно голяма част от производителите да продадат на загуба цялото си производство", обясни той.

Вълканов цитира статистиката от Агенция "Митници" за последните 2 тримесечия на миналата година, според която украинският слънчоглед е влизал на 600 долара на тон. По думите му това е доста висока цена и в никакъв случай не е дъмпингова. "Въпросът е защо българските производители не са продавали на тези цени миналата година".

"Поведението и на държавата, и на някои производители направи България лош доставчик, непредвидим доставчик на световните пазари. Това може би е още една причина, поради която външното търсене на българска стока вероятно е отслабнало", изказа мнение още Николай Вълканов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна