Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания планира да класифицира ядрената енергия като зелена инвестиция

Атомна електроцентрала (АЕЦ)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък Великобритания изложи планове за повишаване на своята енергийна сигурност и независимост чрез инвестиции в преминаване към по-чисти и по-достъпни източници на енергия.

Цените на газта и на електроенергията на едро в Европа скочиха след нахлуването на Русия в Украйна миналата година и британското правителство субсидира сметките за енергия на домакинствата и бизнеса от октомври, напомня Ройтерс.

Плановете включват набор от предварително обявени схеми като финансиране на офшорни вятърни инсталации, улавяне на въглерод и нови проекти за производство на зелен водород.

Също така се обещава да се ускорят процесите на планиране на слънчеви и офшорни вятърни проекти, да се въведат повече точки за зареждане на електрически превозни средства и да се насърчи използването на термопомпи в домовете.

Обединеното кралство ще позволи на инвеститорите да гледат на ядрената енергия като "зелена" инвестиция.

Британското правителство обяви, че ще включи ядрената енергия в зелената таксономия на Обединеното кралство - система, използвана от инвеститорите, за да определят дали дадена инвестиция се счита за устойчива или не, съобщава "Файненшъл таймс"..

Правителството също така каза, че ще проведе консултации относно зелената таксономия през есента, предлагайки ядрената енергия да бъде включена в нея, тъй като това е "ключова технология за нашият път за достигане на нетната нула".

"Нетната нула" се отнася до баланса между количеството парников газ, което е произведено и количеството, което е отстранено от атмосферата. Това може да се постигне чрез комбинация от намаляване и премахване на вредните емисии.

Докладите на компаниите по отношение на таксономията ще бъде доброволно за две години, но след това може да стане задължително, съобщават още британските власти.

В същото време британското правителство обяви безвъзмездно финансиране от 160 млн. паунда в подкрепа на развитието на 5 гигавата (GW) плаващи офшорни платформи за вятърна енергия до 2030 г.

Средствата ще бъдат на разположение за проекти, които осигуряват "критичната пристанищна инфраструктура“, необходима за доставката на плаващи офшорни вятърни разработки.

Обединеното кралство има за цел да генерира 50 GW възобновяема енергия от офшорна вятърна енергия до 2030 г., включително 5 GW от плаващи платформи. Около 17 GW потенциални лицензи за плаваща вятърна енергия бяха продадени на търг през 2022 г., но Обединеното кралство се нуждае от подобрени пристанищни съоръжения, съчетаващи дълбоки води с тежкотоварен капацитет и обширно кейово пространство, за да постигне своите цели.

Британското правителство същевременно смекчи целите си за електрически превозни средства, като позволи на производителите да отложат част от своите планове.

Съгласно мандата за "превозни средства с нулеви емисии", от 2024 г. производителите на автомобили ще трябва да гарантират, че 22% от колите им са електрически и 10% от вановете. Тази цел се повишава до 52% от автомобилите и до 46% от микробусите до 2028 г.

В друга отстъпка правителството позволява на производителите на автомобили да компенсират някои дефицити през първите няколко години с по-висок дял от продажбите на електрически превозни средства по-късно през десетилетието.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна