Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски производители протестираха в Перник

Снимка: Елена Тамакярска

Земеделски производители протестираха в Перник. Недоволството им е свързано с вноса на селскостопанска продукция от Украйна и политиките в сектора като цяло през последните години.

В сутрешните часове земеделските производители от региона се събраха пред спортна зала "Борис Гюдеров" в Перник. Оттам на бавен ход машините, ескортирани от полиция, поеха по вътрешно-градската магистрала към пътен възел "Даскалово". Протестиращите направиха обиколка на съоръжението, което наложи известно ограничение в автомобилния трафик за кратко, след което протестът продължи встрани от пътя на външно-градската магистрала.

"Причината за нашия протест е вносът на украинско зърно в България, защото със сегашните цени и цените, които се очаква да стартират тази година, 90 процента от колегите фалират. Подкрепяме изцяло протеста на колегите от Асоциацията на зърнопроизводителите, като ние добавяме още едно нещо. Това е новият стратегически план. Просто в планинските области, тук в Пернишко сме планинска област, с тези условия на работа, в смисъл сроковете за оран, предсеитбени култури и т.н., ние изцяло фалираме",  заяви Венцислав Митков - председател на националното сдружение "Обединени земеделски производители", което е организатор на протеста.  

По данни на полицията в протеста са се включили около 70 машини.


По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна