Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен призова ЕС да преосмисли инвестиционното си споразумение с Китай

ЕС трябва да преосмисли договореното през 2020 г. всеобхватно споразумение за инвестиции с Китай, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в лекция в Института „Меркатор“ при Центъра за европейска политика в Брюксел. Речта й бе произнесена в навечерието на нейната визита там.
Фон дер Лайен подчерта, че има сфери, в които търговията и инвестициите представляват риск за европейската икономика или национална сигурност, най-вече в контекста на масивното сливане на военния и търговския сектор в Китай. Тя уточни, че това се отнася за редица чувствителни технологии, стоки с двойно предназначение или дори инвестиции, придружени с принудителен трансфер на технологии и умения.
Всеобхватното споразумение за инвестиции, договорено между ЕС и Китай  през 2020 г., предстои да бъде одобрено от Европейския парламент. Това обаче се бави, тъй като Пекин наложи санкции на няколко евродепутати, сред които е и българският представител Илхан Кючюк от „Обнови Европа“.
Бъдещето на връзките на ЕС с Китай ще бъде определено според отношението на Пекин към войната в Украйна, категорична бе Урсула фон дер Лайен.
По думите ѝ тези отношения са сред най-сложните и важните. Тяхното управление ще реши бъдещето на напредъка и сигурността на Европа.
“Явно е, че отношенията ни станаха по-отдалечени и трудни в последните години. Загрижени сме какво означава завръщането на Китай на световната сцена след пандемията”, каза Фон дер Лайен.
Според нея Китай отчита слабостта на Русия и възнамерява да се възползва. Балансът в отношенията между Москва и Пекин, в които досега руската страна е била водеща, се е променил.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна