Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите на 2 април през очите на четирима великотърновски младежи

Радост, Денислав, Преслав и Йоан от Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Извънредните парламентарни избори на 2 април са по-специален ден за една група от избирателите – 18-годишните, които за първи път имат право да упражнят това свое конституционно право и да дадат доверието си чрез бюлетината, за да изискват и да държат отговорни кандидат-депутатите, които подкрепят.  

В област Велико Търново пълнолетие между изборите през октомври миналата година и сега са навършили 1091-но момичета и момчета. В изборния ден 18-годишни стават четирима и имат право да гласуват. В община Велико Търново новонавършилите пълнолетие и право на глас имат над 250 младежи. 

Да се гласува на изборите е важно, казват четирима великотърновски младежи. До урните за първи път на 2 април ще отидат току-що навършилите пълнолетие Денислав Марков, Преслав Пейнов и Йоан Мартен Петров. Ще го направят с ясната мисъл, че това е начинът да направят избора си за бъдещето, в чийто център са те, младите хора: 

„Аз съм развълнувам да гласувам за първи път някога. Бъдещето на България, на нашата страна зависи именно от младите, защото тепърва започват да се откриват и да се създават нови неща и именно младите ще бъдат хората, които ще ги видят. Трябва да подобрят образованието, да засилят малко нещата и от към спорта, защото, освен да се развива умът, трябва да се развива и тялото“, обяснява Денислав.   

Искам да споделя, че съм развълнуван. Очаквам изборите като това ще бъде първи път, в който ще гласувам. Смятам, разбира се, да се възползвам от това мое право, бъдещето на нас, младите тук в България зависи от нас. По този начин ние поемаме съдбата в нашите ръце и смятам, че това е начина, по който все повече млади хора могат да останат в България“, сподели Преслав. 

„Наистина ние като млади хора в България, за да я подобрим, защото много се говори как трябва да подобрим България, сме длъжни да гласуваме, защото зависи от нас. Ние сами решаваме съдбата си мисля, че всеки човек трябва да гласува“, допълни Йоан Мартен.

18-годишната приятелка на момчетата Радост Радкова също ще гласува за първи път на 2 април, не е оптимист, но е категорична, че ще даде доверието си, пускайки своята бюлетина в избирателната урна: 

„Доста песимистично съм настроена относно изборите. Има няколко фактора относно това мое мнение – първото е, спомням си на миналите избори, че 30 % беше избирателната активност и това ме накара да се замисля защо е толкова малко и даже някъде 6 %, ако не се лъжа, беше точно за „Не подкрепям никого“ и точно тези неща доста ме озадачават. Честно казано бих отишла да гласувам, просто защото това е мое право. Но аз както не съм много навътре в политиката, честно казано, виждам най-вече лоши неща, отколкото добри неща, които да се променят в добро“.

Въпреки, че са млади и животът е пред тях, 18-годишните великотърновци Преслав, Радост и Йоан Мартен са категорични, че не дават доверие на кредит. Настояват новите депутати да спрат с порочната практика – едно казвам, за да ти се харесам, друго върша, както ми е угодно: 

„Аз искам политиците да ми дадат причина да остана в България, да ми дадат причина да остана с моето семейство и да създам такова, и да има условия за това“.

„Най-вече, може би, да не се разминават така нареченото „очи и уши“ - да чувам едно нещо, а да се случва коренно различно, и точно по този начин, ако се спазва това, тогава бих се доверила на дадената партия“.

„Преди всичко действия вместо думи. От много време различни политици са казвали, са твърдели дадени неща, но много малко от тях ги изпълняват.За мен най-важното нещо е тези неща да бъдат показани и да видим промяната, защото от много дълго време я искаме, а не виждаме нищо“.

При откриването на 39-ото Народно събрание през 2001 година великотърновска депутатка раздаде на колегите си свитъци с „Приказка за стълбата“ на Смирненски. Политиците отново трябва да прочетат този разказ, казва 18-годишният Денислав Марков и обяснява защо с това произведение е свързано младежкото му послание към кандидат-депутатите, борещи се да доверието ни на 2 април сега: 

Към политиците, което изисквам лично е, щом са се качили горе, да не забравят защо са там и защо сме ги избрали. Защото, както гласи разказът „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски, в който се говори, че едно дете се качва нагоре по стълбата с мисълта да може да постигне нещо по добро, нещо различно за тези, които се намират на земята, но, докато се качва по стълбата, излиза дявол, който започва лека-полека да му отнема сетивата като зрение, памет, слух и най-вече душата. Тези неща не трябва да се губят от хората, които са горе, защото по този начин те стават алчни. Горе ни трябват истински и чисти хора, които да изпълняват нещата, които са казали“.

Четиримата младежи казват, че ще гласуват с машинна бюлетина.

Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна