Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Белов: Качественото образованието е предпоставка за смислена правна система

Високи постижения за Юридическия факултет на Софийския университет

"Качеството на юридическото образование, макар да не е гаранция за висок морал, за липса на корупция или непотизъм, е фундаментална предпоставка за една смислена правна система в България – каза доц. д-р Мартин Белов, заместник декан на ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски". Повод за гостуването му в "Лабиринти на познанието" е доброто представяне на юридическият факултет – първо място в Европа и трето място в света в престижната международна класация NICA LawSchool Ranking за международни състезания по право.

Юридическият факултет е на второ място в света в направление "Международен арбитраж" и на шесто в "Международно частно право". Има предни места и в областите "Посредничество и преговори", "Право на Европейския съюз", "Международно хуманитарно право", "Международно публично право" и "Международно право в областта на правата на човека".

"Челните места за българските студенти са ценни и защото, освен много добре подготвени в съответната правна материя, те са се представяли на английски език, състезавайки се с отбори, за които той е майчин език, изтъква доц. д-р Белов.

Балансът между духа на закона и буквата на закона винаги е бил труден, но сега с шеметната технологична революция и навлизането на ИИ, допълнително се усложнява, каза още той.

Предстои ни радикална промяна на света и неговите правни форми, тя има и много положителни страни разбира се, но един от големите рискове е асиметрията. Защото ние говорим за технологиите, но сме свидетели и на медицинска революция, нови ДНК методи, персонализирана медицина, нанороботи и те могат да гарантират един по-дълъг и качествен живот. И тук възникват ред въпроси, включително пред конституционното право, което има две фундаментални мисии – да гарантира първо свобода и второ – равенството.
Елитите винаги се ползват от асиметриите първи, а сега тези асиметрии са гигантски, тъй че съчетанието на глобализация, нови технологии и време-пространствена компресия водят до невъзможност да осмислим какво се случва и да го сведем в общоразпознаваеми легитимни форми."

Доц. д-р Мартин Белов, преподавател по Конституционно и Сравнително конституционно право. Заместник декан на ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" с ресор международна дейност, дигитализация и виртуална среда. Доц. Белов е и ръководител на магистърска програма "Защита на основните права". Освен това е председател на Софийската мрежа за правна наука. Той е член на Европейската група по публично право, Международната асоциация по законодателството, Надзорния съвет на Централно и източноевропейския форум на младите правни, политически и социални теоретици, Българската асоциация по философия на правото и социална философия, Съюзът на учените в България и др. Автор на множество книги и научни статии, член на редакционните колегии на престижни международни списания.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна