Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Една провинциална болница" – искрен документ за времето на пандемия у нас

Снимка: siff.bg

"Една провинциална болница" е филм, който ни връща към близкото ни минало, когато дните ни преминаваха под страха от заразяване, когато колкото и да се пазехме зад маски, толкова навярно и се разкривахме чрез тях. Точно тогава, когато искахме да сме заедно, а все далечни трябваше да си бъдем. Но само в разстоянието, не и в чувствата.

Действието в документалния разказ се развива в ковид отделението на болницата в Кюстендил. Това сънливо градче, сгушило се в планината, което вирусът не подмина. Там откриваме различни хора, но сплотени и някак близки по живот и съдба, във все същите болнични стаи, където едни отдадени медицински лица се стремят да им помогнат в битката за още от дните на света.


Филмът на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева е истински пример за документално кино, което служи като документ за времето. Време на тежки изпитания в страната ни, изпълнена с немалко и различни дефицити. Той говори за състоянието на българската медицина, но не сочи с пръст. Вълнува, но и подсказва, че нещо конкретно трябва да се свърши.

"Една провинциална болница" не позволява на зрителя да гледа с широко затворени очи. Напротив, филмът буди емпатия и провокира съзнанието на човек, защото нали всичко започва именно там.

В отличения на фестивала в Карлови Вари филм, а сега и част от селекцията на 27-ия София филм фест, главен герой е всеки, прекрачил прага на провинциалната болница. Д-р Попов, който е начело на непрекъснатия поток от спешни случаи, и неговият екип, всеки пациент, който живее в постоянен страх от идеята, че скоро може да бъде изпратен "горе", близките на заразените, а дори и екипът на филма, който в един момент започва и да доброволства.

"Една провинциална болница" е заснет в рамките на година, но е филм, който дълго ще живее. В сърцата на хората, оставили себе си в него, но и в тези на зрителите.


На 7 април, когато отбелязваме Международния ден на здравето, филмът тръгва по кината в цялата страна.
Медицински екипи ще са на среща за разговор с всеки, който пожелае открито да поговори за начина, по който е преживял пандемията и всичко, което тя донесе със себе си. Част от средствата, събрани от продажбата на билети, ще се върне там, където започва историята – в "Една провинциална болница". И по-точно в отделението по пулмология, преобразувано по онова време в основно ковид отделение, за което ще бъде закупен нов електрокардиограф.

Подробностите чуйте от Илиян Метев и Златина Тенева в звуковия файл.

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.